Kazazović: Detaljno razmotriti mogućnosti ukidanja devetogodišnjeg obrazovanja

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je da ovo ministarstvo do sada nije evauliralo dosadašnji rad devetogodišnjeg obrazovanja što bi u narednom periodu trebalo biti urađeno da bi se razmotrila mogućnost vraćanja na osmogodišnji sistem školovanja.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kazazović je u razgovoru s medijima kazao da postoji zainteresiranost predstavnika sindikata osnovnog obrazovanja i direktora određenog broja sarajevskih škola za vraćanje na stari sistem osnovnog obrazovanja, nakon što je devetogodišnji sistem školovanja u KS-u uveden prije 11 godina.

Detaljnom analizom devetogodišnjeg obrazovanja, pojašnjava Kazazović, trebalo bi se vrednovati dosadašnji sistem te onda razmatrati ovakve prijedloge, jer postoje zamjerke zbog opterećenosti učenika gradivom, ali je istaknuto i da se određeni dio gradiva ponavlja.

Ministar podsjeća da je “preko noći” uveden devetogodišnji sistem obrazovanja, bez da se uradila analiza te je sada potrebno detaljnije pristupiti vraćanju na stari sistem obrazovanja.

– Prihvatit ćemo inicijativu partnera u obrazovanju i razgovarati da bismo preduzeli korake u budućnosti. Već smo krenuli u racionalizaciju školstva i uštede, reformu zakonske legislative, a od septembra bi se trebalo krenuti u reformu nastavnih planova i programa, kazao je.

Dodao je da predstoji veliki posao, ali sve bi se radilo postepeno. Nekoliko generacija bi vjerovatno još pohađalo devetogodišnje obrazovanje, no ukoliko bude postojala saglasnost svih nadležnih u ovoj oblasti vraćanje na stari sistem ne bi trebao biti problem, a sve u svrhu da se učenicima olakša pohađanje škola.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanje i odgoja Kantona Sarajevo ranije je najavljeno da će u programu za sljedeću školsku godinu razraditi plan radi vraćanja starog načina školovanja.

(FENA/Klix.ba)