U Kantonu Sarajevo počeo upis: Učenici traže šansu u 35 škola

U Kantonu Sarajevo jučer je počeo upis učenika u srednje škole. Ovo je prvi upisni rok u kojem učenici imaju vremena da do 2. jula predaju dokumente u željenu školu.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a su naveli da je u 35 srednjih škola i javnih ustanova planirano da se upiše 4.140 učenika u ukupno 164 odjeljenja.

Jezički smjerovi

Prvog dana upisa, u srednjim školama nije zabilježena gužva. Bar ne u onim koje smo jučer obišli na Pofalićima. U Trećoj gimnaziju primjetili smo desetak učenika kako sjede u holu škole i ispunjavaju zahtjeve za upis. Među njima je bila i Tina Raspudić sa svojim bratom koji već ide u ovu školu. Bratovo iskustvo opredijelilo ju je da i ona upiše ovo školu i krene njegovim stopama.

– Bratovo iskustvo mi govori da je ova škola kvalitetna i na dobrom glasu. Također, blizu je mog mjesta stanovanja tako da se sve nekako poklopilo. Ono što me najviše interesuje su jezici. Ova škola ima DSD program, odnosno poseban obrazovni program za intenzivno učenje njemačkog jezika što mi se jako sviđa. Nadam se da ću se uspjeti upisati u ovu školu, iako postoji određena doza straha, optimistična je Raspudić, koja je zahvaljujući uspjehu iz osnovne škole i eksternoj maturi uspjela sakupiti 96,4 bodova.

Dokumente je u ovu školu predala i Selma Avdović, koja je završila OŠ Grbavica 2.

– Ono što ovu gimnaziju odvaja od drugih su jezički smjerovi što mene jako zanima, jer mi dobro ide engleski jezik. To je razlog zbog čega želim da je upišem. Osim toga škola je priznata, sigurnost u njoj je na dobrom nivou što mi je jako važno, i svi moji prijatelji koji idu u nju je hvale. Zato nisam htjela puno razmišljati već sam se odmah odlučila za Treću gimnaziju, kazala nam je Avdović.

U Elektrotehničkoj školi za energetiku zatekli smo svega nekoliko učenika. Hazimu Ibričiću iz Briješća izbor na ovu školu pao je zbog velike ljubavi prema radu oko struje.

– Nisam ni o kojoj drugoj školi razmišljao osim ovoj. Ne znam u koju drugu školu bi se upisao ukoliko ne bi bio primljen ovdje. Velika želja mi je da uspijem i upišem smjer jake struje, iskren je Ibričić.

Bolja budućnost

Iako na biroima za zapošljavanje među nezaposlenima najviše ima ekonomista to Sajru Begović ne obeshrabljuje da upiše Ekonomsku školu. Ona smatra da je ova škola najbolja podloga za upis na fakultet.

– Mislim da sa ovom školom mogu osigurati sebi bolju budućnost. Sa gimnazijama je teže naći posao nakon završene škole i primoran si ići dalje na fakultet, dok sa Ekonomskom to nije tako. Svakako planiram da se dalje obrazujem na fakultetu, a ova škola će mi biti najbolja podloga za to, smatra Begović.

Prema planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola u Prvu gimnaziju predviđen je upis 125 učenika, u Drugu gimnaziju 140, Treću 150, Četvrtu 100, Petu 125, Gimnaziju Dobrinja 100, Prvu bošnjačku gimnaziju 100 i Gimnaziju Obala 125. U Srednju medicinsku školu Jezero planirano je da se upiše 150 učenika, koliko je predviđeno i u Srednju medicinsku školu, u Ekonomsku školu 150, u Elektrotehničku školu za energetiku 150, u Srednju mašinsku tehničku 100, u Srednju školu za saobraćaj i komunikacije 200, u Srednju ugostiteljsko-turističku školu 150, te Trgovačku školu 100 učenika. Učenicima će biti na raspolaganju i drugi upisni rok od 8. do 10. jula.

(Oslobodjenje.ba)