Kako mališanima čistiti uši?

Kako i kada očistiti djeci uši, da li se služiti vatom ili štapićima?


Održavanje higijene ušiju kod djece dio je svakodnevne higijene, a pri tome se čisti samo uška i dio ušnoga kanala (zvukovoda), koliko u njega ulazi prst umotan u ručnik ili nešto slično.

Štapići za uši trebaju se, također, koristiti za čišćenje samo vanjskoga dijela uha, a nikako se ne smiju gurati u ušni kanal, pogotovo ne duboko.

Naime, ušna smola sama se čisti i izlazi iz uha, a guranjem štapića duboko potiskujemo je u dubinu, pri čemu možemo povrijediti bubnjić, membranu koja se nalazi u dubini uha.

To posebno važi za osjetljivo dječije uho. Posebno pažljivo treba čistiti uši kod djece, gdje se štapić smije upotrijebiti samo za higijenu uške i samoga početka ušnoga kanala, onoliko koliko je pod kontrolom oka.

Danas se proizvode i štapići s debljim slojem vate, koji ne dopuštaju dublji ulazak u zvukovod. Guranje bilo kakvih drugih predmeta u uho strogo je zabranjeno, piše Avaz.

Ako primijetite da vaše dijete ne čuje dobro, obratite se ljekaru koji će uho pregledati aparatom (otoskopom) i ustanoviti o čemu je riječ. Ako se dogodi da dijete u uho stavi neki strani predmet, obavezno potražite pomoć ljekara i nemojte ga pokušavati sami izvaditi.