Kako će se odvijati nastava u TK od 1. septembra?

Početak školske 2021/2022. godine planiran je za 1. septembar, a evo na koji način će se odvijati nastava u TK.


Foto: Envato
Foto: Envato

Za početak nove školske godine u Tuzlanskom kantonu sve je spremno. Školski kalendar već je objavljen, a ukoliko epidemiološka situacija bude dopuštala, učenici će nastavu pohađati u školskim klupama. Baš onako kako se nastava odvijala prije same pojave pandemije korona virusa.

 – Učenici se vraćaju u školske klupe 1. septembra, ne znamo još po kojem modelu, sve zavisi od epidemiološke sitacije. Epidemiološka situacija je trenutno povoljna. Mi ćemo morati sačekati polovinu augusta da bismo konačno znali jer najavljuju i četvrti val. Po kojem modelu će se učenici vratiti u klupe zavisi od uputa kantonalnog i federalnog kriznog štaba, istakao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK, piše Tip.ba.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uveo je naredbu, prema kojoj će nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja u saradnji s kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva i zavodima za javno zdravstvo kantona, spram epidemiološke situacije COVID-19, donijeti odluku o modelu i početku pohađanja nastave u novoj školskoj 2021./2022. godini za osnovno i srednje obrazovanje.

Iz kantonalnog kriznog štaba, ministarstvo još nije dobilo upute, ali ako trenutna epidemiološka situacija ostane nepromijenjena, učenici se definitivno vraćaju standardnom modelu nastave u školskim klupama.

 – Što se tiče nastave sve je spremno. Mi smo spremni i na jedan i na drugi model u slučaju pogoršanja situacije i eventualnog ne daj Bože prelaska na online nastavu. Već od ranije škole imaju zakupljene domene i platforme, ali mi se i dalje nadamo i očekujemo i sve pripremamo za normalan povratak u školske klupe, naglasio je Baraković.

Početak školske 2021/2022. godine planiran je za 1. septembar, a učenici koji pohađaju 1.,2.,3. i 4. razred osnovne škole dobit će besplatne užbenike.