Zašto je pandemija više pogodila djevojčice nego dječake?

Pandemija je dovela do lockdowna i odvajanja od prijatelja što su sva djeca teško podnijela.


Foto: Freepik
Foto: Freepik

Nema osobe na koju se pandemija koronavirusa nije odrazila na ovaj ili onaj način. Sada kada stanje s koronom nije više “toliko svježe”, krenula su i rana istraživanja koja pokazuju da su djeca posebno oštećena i osjetljiva skupina u cijeloj toj priči kojoj se ne nazire kraj.

Mnogima od njih bilo je izazovno pohađati vrtić i školu. Nova pravila, povremene preventivne samoizolacije, prelazak u “virtualni” svijet učenja i druženja, manjak slobodnih aktivnosti i grupnih događanja… treba li i nabrajati što su sve najmlađi izgubili?

Istraživanja pokazuju kako pandemija ipak nije jednako pogodila svu djecu, odnosno kako djevojčice pate više od dječaka. Pokazalo se da teže podnose novonastale uvjete, lošije im se prilagođavaju, a usto su i sklonije depresiji, prenose Djecjaposla.com.

Stručnjaci su odgovore na pitanje zašto je to tako pronašli u tome da djevojčice češće koriste društvene mreže što ih je u stvari učinilo još lošije raspoloženima, ali se i za razliku od dječaka manje povezuju sa svojom porodicom i traže podršku.

Dječaci su pak svoj ispušni ventil pronašli u online povezivanju s vršnjacima i zajedničkom igranju igrica što je kod njih dovelo do stvaranja pozitivnijih osjećaja.

Stručnjaci su potom usmjerili pažnju na to da otkriju koje su to brige koje su ponajviše morile djevojčice, kako bi, otkrivajući uzrok, mogli liječiti sam problem te su došli do idućih zaključaka:

  • djevojčice su se ponajviše pribojavale da neko od njima bliskih osoba ne oboli i ne umre
  • pogodilo ih je mijenjanje dnevne rutine te
  • ne viđanje prijatelja uživo.

Stručnjaci vjeruju kako su ova saznanja važna jer ako se pandemija nastavi, bit će potrebno obratiti pažnju upravo na ove faktore kako bi se kod djevojčica prevenirao nastanak depresije.