Izvedite djecu na čist zrak: Zabavne igre koje možete igrati vani

U ovim izazovnim danima kada se djeca ne druže kao prije zbog pandemije koronavirusa, a mnogi roditelji brinu za zdravlje svoje djece koja ne provode dovoljno vremena na čistom zraku, porodice se susreću s pitanjima kako kvalitetno ispuniti vrijeme.


Najvažnije je – stvoriti rutinu i (okviran) raspored i držati ih se. Isto tako, izuzetno je važno da se i vi i vaša djeca uravnoteženo hranite, a u raspored uvrstite i tjelovježbu.

Dati djetetu smartphone, tablete ili pustiti ih da gledaju TV cijeli dan, najgora je opcija.

Zajedno čitajte, slušajte muziku, crtajte i izrađujte oblike i likove od papira ili materijala koje imate kod kuće, zaigrajte društvene igre, uključite djecu u pripremu obroka, razgovarajte…

Kao inspiraciju, ekipa skolski.ba donosi vam prijedloge edukativnih i zabavnih aktivnosti koje možete raditi s djecom ili ih oni mogu raditi samostalno.

 1. Prehrana

Jako je bitno da djeca imaju uravnoteženu prehranu. Obogatite djetetov obrok vitaminima, bjelančevinama i zdravim mastima. Naravno da su djeci potrebni i ugljikohidrati, posebno ako su mnogo aktivni jer na taj način troše mnogo energije. Ali nemojte da sav izvor ugljikohidrata djeca dobiju iz brze hrane i slatkiša. Potrudite se da im napravite “zabavan tanjir” kojem neće moći odoliti, baš kao ovaj na slici.

2. Tjelovježba

Pored uravnotežene prehrane jako je važno da su djeca aktivna. Na internetu možete pronaći mnoštvo vježbi koje su prilagođene za uzrast vašeg djeteta. Kako bi im vježbanje bilo zabavnije, radite vježbe zajedno s njima. Posebno bi bilo lijepo da cijela porodice radi tjelovježbu zajedno. Tako djeca uče na primjeru roditelja koji su im, u većini slučajeva, u djetinjstvu uzori.

 – Za razvoj kognitivnih sposobnosti kod djece, potrebno je stvoriti što više različitih vanjskih podražaja kako bi njihov mozak formirao odgavarajuće odgovore. Ovaj kratki trening može biti i ideja za vas, kako da kreirate male radionice u kući tokom izolacije. Više igračaka ne znači i veći razvoj. Naprotiv, dozvolite im da koriste svoju maštu i da od različitih kućnih predmeta prave svoj svijet, napisao je fitness trener Nedim Musić, koji je magistar u oblasti treninga i sporta.

3. Vozite bickl

Ako niste tip osoba koji volite pretjerano da trenirate ili jednostavno nemate ideja za trening, možete svi zajedno voziti bicikl u prirodi. Pored toga što ćete vrijeme provesti na čistom zraku, dobro će vam doći i kao kondicioni trening.

4. Igre u prirodi

Poznato je da djeca u vrijeme smartphonea nisu mnogo kreativna kad je u pitanju osmišljavanje novih igara u prirodi. Radije će pričati o nekim stvarima koje su pročitali na Internetu. Budite vi inspiracija svom djetetu i podučite ga igrama iz vašeg djetinjstva.

Naravno, možete se i vi igrati s njima, divan način za povratak u djetinjstvo.

Igranje “škole”

Preskakanje “lastike”

 

Dolazili smo u školu prije početka nastave da bismo igrali igre: “školice”, “lastike”, a omiljeni izbor za dječake bio je ipak fudbal.

Kako se vrijeme mijenja, tako i lastika mijenja pravila. Današnje generacije djevojčica imaju svoja pravila, a ovo su bila pravila njihovih mama. Lastika se obično igrala na prstiće u parovima ili u troje. Uvijek je tu bio i “spasa”. To je djevojčica spasilac koja je najbolje igrala lastike, pa je obično uskakala da ispravi grešku. U slučaju da i ona pogreši i stane na gumu, novi par bi igrao, a ove djevojčice bi držale lastiku. Pobjednik je ko prvi stigne do više prstića.

Popularno skakanje je bilo uz pjesmu “Ema esesa”

Pjesmica je zvučala ovako: “Ema essesa, essesa, pipi ja” ili ” Ema essesa, Pipi duga čarapa!”

Druga pjesmica, na isti sistem igre zvučala je ovako:

“Balerina, Rokoko, diže noge visoko, pošto tako dobro skače, vide joj se bijele gaće, a njen muž baletan, diže noge na tavan”.

Okoš bokoš

Mališani ispruže ruke, skupe šake u pesnicu. Izaberu dijete koje će da broji i pri tom udara sa svojom pesnicom druge pesnice kao mali čekic. Prije brojanja mora da “pljune” pesnicu sa kojom će da udara, izgovarajući “puj”.

Brojalica ide ovako :

“Okoš, bokoš, prdne kokoš, pita Baja :”Kol'ko tebi treba šarenih, varenih jaja?”

Dijete na čijoj se ruci zaustavio drugar, recimo odgovara pet. Onda se broji do pet na koga padne zadnji broj, ta ruka ispada i tako sve u krug dok ne ostane jedna ruka, a taj je onda pobjednik.

Hula-hop

 

Omiljen rekvizit svih djevojčica bio je hula-hop. Prvo su ga djeca obično vrtila oko stopala, zatim oko koljena, pa na bokovima , struku, ispod miške, na kraju su ga, one spretne djevojčice, vrtile na vratu. Djevojčice su obično zadavale koliko se krugova vrti oko svakog dijela tela. Recimo osam krugova za svaki dio tijela, a kome ni jednom ne padne pobijedio je.

Ide maca oko tebe

Ovo je omiljena igrica nešto mlađe djece. Djeca čučnu i naprave krug i ne smiju da gledaju okolo. Dok jedno dijete ide oko ostalih, recimo sa maramicom i pjeva pesmu.

“Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe, čuvaj mijo rep, nemoj biti slijep, ako budeš slijep otpašće ti rep”.

Dijete iza koga je pala maramica, mora da vija drugo dijete koje je bacilo maramicu. Ukoliko mališan koji je bacio maramicu uspije da uđe u krug između djece pobjednik je, a igra se nastavlja tako što novo dijete ide iza ostalih.

Gluhi telefoni

Ova igrica se obično igrala kada se djeca mnogo umore od skakanja, a ne žele još uvijek da idu kući. Tada sjede, stoje ili čuče. Jedno dijete započne igru tako što drugom šapne na uho jednu riječ. Riječ obično bude komplikovana. Svako dijete šapuće drugom djetetu što tiše može šta je čuo i razumio. Kada se stigne do zadnjeg djeteta ono izgovara riječ na glas. Najčešće ta riječ nema veze sa zadatom i onda se svi smiju.

Između dvije vatre

Ova igra se igra sa loptom, a cilj je da učestvuje što više djece. Djeca se rasporede tako da sa jedne strane bude njih pet do šest, a isti broj igrača bude u drugoj ekipi. U sredini između dvije grupe djece nalaze se djeca koja pokušavaju da uhvate loptu ili da je izbjegnu. U slučaju da nekoga lopta pogodi, on ispada i tako sve dok svi ne ispadnu iz igre. Onda se mijenjaju. Međutim, svaki put kada neko uhvati loptu kojom je gađan ima pravo pozove nekog odnosno da uđe jedan igrač koji je ispao.

Ćorave bake

Izabere se jedan igrač i vežu mu se oči maramom tako da ništa ne vidi. Zatim ga ostali lagano zavrte oko sopstvene ose, da malo izgubi osećaj za orjentaciju u prostoru. To ne treba da traje dugo kako “ćorava baka” ne bi pala. Ona treba da vas traži. Dok je vrtite pjevate : “Vodim baku na pazar, da je prodam za dinar, idi bako kuda znaš, meni više ne trebaš.”

Igrači treba da stanu oko nje, da je dozivaju imenom, gurkaju, a kada “baka” krene prema drugoj djeci, oni treba da se sklanjaju od nje, pise bebac.com.

Ako “baka” uhvati nekog, ona treba da pogodi koga je uhvatila, ne skidajući pri tom povez sa očiju. Ima pravo da ti opipa lice i tijelo rukama i riječima da “izvuče” koju riječ iz tebe. Ako pogodi koga je uhvatila, ta osoba je nova ćorava baka!

Žmire

Ova igra se obično igra predveče. Jedno dijete stoji uz drvo ili zid i broji do 100 (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35,40…), a ostala djeca se za to vrijeme kriju. Nakon odbrojavanja, kreće potraga za drugarima, uz prethodnu opasku “Ko se nije sakrio magarac bio, triput žmurio”. Najrasprostranjenija igra nekada, jer su istovremeno mogli da se igraju i dječaci i djevojčice. Žmiri onaj ko se ne tuspasi na vrijeme ili ga onaj koji žmiri nađe.