Riznica znanja: Zašto se za kraljevsku krv kaže da je “plava”?

Zna se da krv svakog čovjeka, bio on plemić ili ne, može biti samo crvena. Kako je nastao izraz "plava krv"?


U bosanskom, srpskom, hrvatskom jeziku, kao i u mnogim drugim jezicima (španskom, engleskom, nemačkom itd.), izrazom plava krv (španski sangre azul, engleski blue blood, nemački Blaues Blut) označavaju se pripadnici aristokratskih (plemićkih) porodica, za razliku od ostalog, običnog svijeta, koji nema plave krvi.

Nigdje dosad nije zabilježen slučaj da neko ima krv neke druge boje osim crvene (u blagim nijansama). Pogotovo nije zapamćeno da neko ima plavu krv. Postavlja se pitanje kako je, onda, uopšte nastao taj izraz i kako objasniti njegovo porijeklo.

Odgovor na to pitanje može se naći u raznim izvorima. Najpotpunije objašnjenje, međutim, daje Džejms Rodžers (The Dictionary of Cliches, 1985), koji kaže:

 – Plava krv. Aristokrat(ija) ili aristokratska osoba. Tokom vijekova, kada su tamnoputi Maori vladali Španijom, članovi starih kastiljanskih porodica govorili su s ponosom kako njihovu krv nisu zagadili Maori ili neke druge strane primjese. Izraz koji su upotrebljavali, sangre azul (’plava krv’), potiče, vjerovatno, otuda što su vene na njihovoj svijetloj koži bile uočljivo plave.

Objašnjenje je, kako se može vidjeti, prosto, historijski zasnovano i uvjerljivo: bjeloputim španskim aristokratama, potomcima starih Iberaca, za razliku od ostalih, sa Arapima i drugim rasama izmiješanih stanovnika Španije, isticale su se plave vene na rukama, pa je na osnovu toga stvoren i izraz plava krv, piše opsteobrazovanje.in.rs.

Kasnije su se svi plemići i članovi plemićkih porodica (grofovi, baroni, markizi, prinčevi, grofice, baronice, markize, princeze itd.), bili bjeloputi ili tamnoputi, svejedno, počeli nazivati ljudima plave krvi.

Koliko je plava krv i danas na cijeni, najbolje svjedoči sama Španija. Vjerovatno nigdje u Evropi nema toliko prinčeva, vojvoda, kontesa i drugih plemića kao u toj zemlji. Ima ih preko četiristo. Zato su, kako pišu novine, početkom osamdesetih godina XX vijeka španski socijalisti zatražili u Parlamentu da se uvedu veliki porezi na kupovinu isprava o pripadništvu „plavoj krvi”. To nije ni čudno kad je u pitanju Španija, koja je domovina plave krvi.

Literatura:

• Milan Šipka, Zašto se kaže, šesto izdanje, Novi Sad: Prometej, 2010