IK “Sarajevo Publishing” donirala knjige bugojanskim školama

Izdavačka kuća “Sarajevo Publishing” implementira projekat kojim osigurava lektire za biblioteke u osnovnim školama Federacije BiH. Donacija je uručena bibliotekama u Prvoj, Drugoj i Trećoj OŠ Bugojno.


Riječ je o izdanjima biblioteke „Lastavica“ namijenjenim upravo uzrastu djece u osnovnim školama. Tokom decembra odabrano je nekoliko škola kojima su uručene knjige.

Direktorica Treće osnovne škole Bugojno, mr. Amela Haračić istakla je da donacije ovog tipa bitno olakšavaju rad školama koje, nažalost, nemaju sredstva za ovu namjenu, a realno postoji velika potreba za bogaćenjem i dopunom bibliotečkog fonda, te izrazila zahvalnost i naglasila značaj podrške ovog tipa, ali i značaj odlične saradnje koju škola ima sa Izdavačkom kućom „Sarajevo Publishing“.

– Posjeta izdavačke kuće „Sarajevo Publishing“ upriličena je povodom uspješne dugogodišnje saradnje i njihove želje da motivišu i nagrade našu odanost prema njima, da naš bibliotečki fond obogate sa određenom količinom knjiga, koje su u obaveznoj školskoj lektiri osmogodišnjeg i dvedetogodišnjeg obrazovanja. Zahvaljujem se izdavačkoj kući, a našim učenicima želim da iza sebe ostave što više pročitanih knjiga, istakla je mr. Amela Haračić, direktorica Treće osnovne škole Bugojno.

Projekat iz ove bh izdavačke kuće bit će nastavljen s ciljem da se popularizira čitanje i probudi ljubav prema knjizi, te stvaraju čitalačke navike kod djece.

– Donijeli su nam vrijedan poklon, donijeli su određen broj školske lektire koju mi koristimo u svakodnevnom radu. Radi se o solidnom broju knjiga i radi se o pedesetak publikacija. Nama je svaka donacija dobro došla u vremenu besparice u državnim institucijama i javnim ustanovama. Iskoristio bih priliku da im se javno zahvalim, napomenuo bih da smo dobili donaciju zahvaljući dosad izuzetnoj saradnji. Našu biblioteku svakodnevno koriste đaci, razmjenjuju knjige, dođu, čitaju neobavezno. Nama je cilj promocija knjige, promocija znanja, nadam se da u tome uspijevamo. U našoj biblioteci imamo oko 6.500 knjiga, što je zavidan broj u odnosu na početno stanje 1993. godine kada je škola počela sa radom, sve su knjige bile uništene, tada nismo imali ništa, sada je lijep broj 6.500 knjiga što školske lektire, što stručne lektire, nekih naslova koji se svako dnevno ne koriste. Fali nekih novih naslova pošto je došlo do promjene plana i programa, oni bi nam trebali, ja se nadam da ćemo i to nabaviti, rekao je za Bug.ba Hajrudin Vrebo, bibliotekar Treće osnovne škole Bugojno.

(bug.ba)