Hota-Muminović: Podržavamo povratak svih učenika u školske klupe u punom broju

Podržava se povratak svih učenika u školske klupe u punom broju.


Foto: Envato
Foto: Envato

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja KS, uoči sutrašnje odluke o modelu odvijanja nastave u Sarajevu, naglašava da su preporuke koje je ranije donio Federalni krizni štab zastarjele, da ne daju mnogo izbora, ali da su obvezujuće.

Ona je jučer održala je sastanak sa predstavnicima direktora osnovnih i srednjih škola, sindikata i Vijeća roditelja, te doktoricom Amrom Junuzović-Kaljić. Tema je bila početak nove školske godine.

 – Na tom sastanku usaglašeni su stavovi, kazala nam je Hota-Muminović.

Kako objašnjava, uskoro će biti obavljeni završne konsultacije sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo KS, piše Klix.

 – Potom će Vlada razmatrati sve mjere, a odluka o modelu nastave bit će donesena u četvrtak popodne, najavila je Muminović.

Maksimalno 15 učenika u jednom odjeljenju

Kako kaže, podržavaju povratak svih učenika u školske klupe u punom broju.

 – Skrećemo pažnju na zastarjele Preporuke za škole i Preporuke za vrtiće, koje je prije godinu dana donio Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH i to za prošlu školsku godinu, a koje je Vlada FBiH posljednjim Naredbama nametnula obavezujuće. Te preporuke zadaju limitirajući okvir unutar kojeg nema mogućnosti izbora o modelu nastave. Te preporuke propisuju fizički razmak od dva metra, maksimalan broj učenika je 15 u jednom odjeljenju i drugo. Zahtijevamo da se Preporuke revidiraju ili stave van snage. Zahtijevamo da se restriktivnije mjere primjenjuju jednako u svim drugim sferama dvakodnevnog života, kazala je ministrica.

Dodaje da su ove zastarjele preporuke rezultat nepostojanja ministra za obrazovanje u Vladi FBiH kao i postojanje razlitičih modela odvijanja nastave u kantonima.

 – To sa epidemiološkog aspekta jeste moguće, ali nije moguće imajući u vidu da kantonalni krizni štabovi i kantonalne vlade ne mogu donositi labavije mjere, već samo strožije mjere od onih koje se usvajaju na Vladi FBiH. Na terenu nam nedostaje ažuriranje i koordinacija, kaže Hota-Muminović.

Prilagoditi javni gradski saobraćaj

U narednom periodu očekjuje potpuno ispunjenje standarda kvaliteta izvođenja nastave i dodatna ulaganja u tehničko opremanje škola.

 – Očekujemo da će se režim javnog gradskog saobraćaja prilagoditi povećanju broja putnika sa početkom školske godine. Škole su spremne za početak školske godine, zaključuje Hota-Muminović.

Prema ranijim najavama, đaci u Sarajevu od septembra bi u školu mogli ići svaki drugi dan. Jedne sedmice nastavu bi pohađali ponedjeljkom, srijedom i petkom, a sljedeće utorkom i četvrkom. U onim danima u kojima ostaju kući nastavu bi pratili uživo putem videopoziva.