Federalna vlada neće donositi mjere za nevakcinisane, ali imaju novinu za početak školske godine

Uskoro bi mogao da se poveća broj dozvoljenih osoba u zatvorenom prostoru, a evo na koji je način.


Foto: Envato
Foto: Envato

Uskoro će biti održana redovna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj će, između ostalog, biti razgovarano i o epidemiološkoj situaciji u državi, te potencijalnim mjerama za vakcinisane i nevakcinisane.

Kantonalne vlade u ovom trenutku, uprkos najavama o pooštravanju mjera za nevakcinisane, ipak čekaju da vide kakve će odluke donijeti Vlada FBiH zajedno sa Kriznim štabom i Zavodom za javno zdravstvo.

Kako saznaje Klix.ba, Vlada sutra neće donositi nikakve odluke o uvođenju mjera za one koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa, ali hoće razmatrati šta bi u bliskoj budućnosti, u zavisnosti od epidemiološke situacije bila najbolja opcija.

Jedna od najvjerovatnijih mjera koje bi među prvima mogle biti uvedene jeste da se poveća broj dozvoljenih osoba u zatvorenom prostoru za one ugostiteljske objekte koji se odluče da u njihov prostor mogu ući samo vakcinisani, testirani ili oni koji su nedavno prebolovali koronavirus. Tako bi, ukoliko je inače 50 dozvoljeni broj osoba u restoranu, za one koji se odluče na obaveznu korona-potvrdu, taj broj bio npr. 100.

Slična praksa je primjetna u nekim evropskim zemljama poput Mađarske, no Vlada FBiH će za sada samo razmatrati ovu ideju.

Početak školske 2020/21

S obzirom na to da početkom septembra kreće i nova školska godina, đaci bi na nivou Federacije BiH trebalo da se vrate u škole.

Vlada Federacije BiH planira omogućiti normalan povratak u školske klupe bez posebnih restrikcija i u punom obimu, no situacija će morati biti praćena i u zavisnosti od toga će i mjere biti revidirane.

Zavod za javno zdravstvo FBiH je donio preporuke za obrazovanje u novoj školskoj godini koji predstavlja model na osnovu kojeg kantonalne vlade mogu pooštravati i relaksirati mjere. Novo je to što se za epidemiološku sliku ne uzima više samo incidenca, nego se mora pratiti i mortalitet, broj prijema oboljelih od koronavirusa u bolnicu i drugi parametri.

Na ovakav, novi način će kantonalne vlade i krizni štabovi dobiti uputstva za djelovanje, odnosno dobit će model koji će im ukazati na to kada i koje mjere treba donositi u zavisnosti od situacije na terenu.