Francuska škola: Drugoj generaciji malih maturanata dodijeljene međunarodno priznate diplome

Danas su u Sarajevu svečano dodijeljene međunarodno priznate diplome male mature (brevet des college) učenicima i učenicama koji su prošle godine završili Međunarodnu Francusku školu Sarajevo (CIFS) kao druga generacija koja je cjelokupno osnovnoškolsko obrazovanje završila u ovoj obrazovnoj instituciji


Uz ove, Nj.E. Ambasadorica Republike Francuske u BiH, Claire Bodanyi, dodijelila im je i međunarodno priznate diplome o poznavanju francuskog jezika (DELF). Ceremoniji je prisustvovalo oko 60 učenika i učenica iz Dijona i Beržeraka (Francuska), te Mostara i Sarajeva koji su dio programa razmjene koji ima za cilj upoznavanje novih kultura i tradicija.

 – Slaveći temeljne francuske vrijednosti – slobodu, jednakost i bratstvo danas svjedočimo posebnom povezivanju mladih iz Francuske i BiH i sretna sam što vidim njihova nasmijana lica i nadam se da će im se životni putevi ponovo sresti i da će graditi bolje društvo, istakla je ambasadorica Bodonyi, naglasivši posebno zadovoljstvo zbog većine djece koja su završila svoje obrazovanje na jeziku koji nije njihov maternji i pri tome ostvarili izvrsne rezultate.

 Učenička razmjena je program koji Međunarodna Francuska škola Sarajevo provodi već treću godinu, a cijela priča između djece počinje razmjenom pisama i njihovim upoznavanjem tokom školske godine. Slaveći frankofoniju i francuski jezik, u ovoj učeničkoj razmjeni između dvije međunarodne i dvije francuske škole, učestvuje 30 učenika i učenica iz Dijona, 14 učenika i učenica gimnazije Maine de Biran de Bergerac (Beržerak Francuska) te 12 članova i članica bilingvalne frankofonske sekcije Gimnazije Mostar.

– Za školu koja obrazuje i odgaja djecu 29 nacionalnosti posebno je važan program kojim se njihovi vidici proširuju, a postavljaju temelji za dugotrajna prijateljstva, istakla je Bojana Drinić, direktorica CIFS-a.

Francuska škola u Sarajevu osnovana je 1998. godine i danas broji 240 učenika i učenica koji se obrazuju prema nastavnom planu i programu Francuskog ministarstva obrazovanja. Slijedeći princip “deux cultures, trois langues” – dvije kulture, tri jezika, učenici i učenice njeguju kulture i tradicije Francuske i Bosne i Hercegovine, a u praktičnoj nastavi koriste francuski, engleski i BHS jezik. Francuska škola Sarajevo (College International Français de Sarajevo) dio je mreže od 495 obrazovnih ustanova iz 135 zemalja sa više od 330 hiljada učenika i učenica.

(Školski.ba)