Dozvoljen rad produženog boravka u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo

Dozvoljava se rad produženih boravaka u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo.


Vlada Kantona Sarajevo na vanrednoj sjednici održanoj 15. marta između ostalog donijela je zaključak, kojim se od sutra dozvoljava rad produženih boravaka u osnovnim školama.

Iako je Vlada KS obustavila redovnu nastavu u osnovnim i srednjim školama do 26. marta zbog loše epidemiološke situacije, na vanrednoj sjednici Vlade KS koja je održana jučer ponovo je dozvoljen rad produženih boravaka, a to je za Klix.ba potvrdila i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

 – Vlada je donijela Zaključak kojim se dozvoljava rad produženih boravaka od prvog do petog razreda u svim školama koje su i do sada imale produženi boravak, kazala je.

Ova odluka olakšat će zaposlenim roditeljima koji su, zbog ranije odluke o obustavi nastave u svim osnovnim i srednjim školama, morali tražiti alternativna rješenja za brigu o mališanima.

https://www.facebook.com/VijeceRoditeljaKantonSarajevo/posts/1458287737861979

 

Prema Zaključcima Vlade KS nastava u Javnoj ustanovi Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” Sarajevo, Javnoj ustanovi Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo, Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica i Centaru za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo u produženim boravcima i internatima nastavlja sa radom do 26. marta u prostorijama škola u skladu s Upustvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Također, ovim Zaključkom sugerirano je da je učenicima u inkluziji potrebno omogućiti praćenje nastave u prostorijama škole, a sve u skladu s uputstvima.