Devet rečenica koje svako dijete mora čuti od roditelja

Poruke koje djeca dobivaju od svojih roditelja ključne su za stvaranje pozitivne slike o sebi, ali i općenito pozitivnog stava prema životu.


Pozitivne afirmacije oblik su pozitivnog razgovora o sebi. Kad se ponavlja dovoljno često, ova pozitivnost može pridonijeti poboljšanju samopoštovanja i ukupnom pozitivnom razmišljanju.

Vježbanje svakodnevnih afirmacija pomaže nam da zamijenimo mučni glas iznutra koji nam govori da nešto ne možemo pozitivnim načinom razmišljanja, koji nam govori da su pogreške u redu i da od njih učimo kako bismo prevladali izazove.

Afirmacije možete koristiti s djetetom kako biste potaknuli pozitivne misaone obrasce. One djeluju kad se dosljedno vježbaju, stoga stvorite rutinu oko pozitivnih afirmacija u svom domu i naučite dijete da ih izgovara nekoliko puta dnevno. Za početak identificirajte bilo kakav negativan samogovor koji biste željeli promijeniti i razmislite o pozitivnom načinu promjene tog misaonog procesa, pišu djecjaposla.com.

Na primjer, dijete mora znati da su greške nešto iz čega učimo, pa ako mu nešto ne ide od ruke, na primjer, ne može složiti neku slagalicu, ono mora znati da će mu s vremenom upravo te pogreške i ponovni pokušaji pomoći da dođe do cilja i uspije složiti slagalicu. “Ja to mogu!”!, jedna je od afirmacija koje može izgovarati, gledajući se u ogledalo.

Dobra ideja je i napraviti kartice s pozitivnim mislima i afirmacijama. Uvedite naviku da dvaput dnevno, ujutro čim se probudite te prije spavanja, svaki član porodice izvlači jednu karticu i čita je naglas. Porodici ove kartice mogu koristiti i kao povod za smislene zajedničke razgovore.

Kako bi dijete razvilo dobru sliku o sebi i imalo samopouzdanja ipak su najvažnije poruke koje dožive od svojih roditelja.

Ovih devet rečenica svako bi dijete trebalo čuti od svojih roditelja:

  1. Volim te!
  2. Ponosna sam na tebe!
  3. Žao mi je!
  4. Oprosti!
  5. Slušam te!
  6. Ti si meni najvažniji!
  7. Ovo je tvoja odgovornost!
  8. Ti to možeš!
  9. Tu sam za uvijek za tebe, bez obzira na to što se dogodi!