Kako boje za dječije sobe utiču na ponašanje i uspjeh djeteta?

Kada sljedeći put budete uređivali prostor, imajte ove savjete na umu.


Izbor nijansi za životni prostor je prava mala nauka. U zavisnosti od namjene sobe koju opremamo, biramo živahnije ili mirnije tonove, jer boje mogu da utiču na naše raspoloženje. Tako i boje za dječije sobe mogu da utiču na ponašanje djeteta, pa i na njegova postignuća. Kada sljedeći put budete uređivali prostor, imajte ove savjete na umu.

Kada uvodimo promjene u kući, vodimo se željama. To posebno radimo kada su dječije sobe u pitanju. Sigurni smo da uvijek pitate mališane koju temu ili boju žele kao dominantnu u njihovoj sobi. Budite pažljivi u odabiru jer boje za dječije sobe mogu da utiču na ponašanje djece.

Stručnjaci kažu da nijedan izbor nije beznačajan i da boja može i te kako imati uticaj na dijete, piše portal najboljamamanasvetu.com.

Naravno da je svako dijete priča za sebe i da nije kod svakoga isti uticaj, međutim, vođeni time, mi smo pronašli šta koja boja u sobi djeteta znači i na šta ga podstiče.

Možda će vam ovo pomoći kada sljedeći put budete birali boje, da se lakše odlučite.

Plava

Plava je vrlo čest izbor boje za dječiju sobu, a Suzi Čiazari u svojoj knjizi “The Complete Book of Color”, objašnjava da ova boja umanjuje osjećaj anksioznosti i agresiju. Takođe, smanjuje krvni pritisak i otkucaje srca.

Ako imate djecu u “tantrum-fazi” ili sa problematičnim ponašanjem, plava može biti dobar izbor za prostor u kome provode više vremena.

 Žuta

Većina nas povezuje žutu sa osjećanjem sreće i veselja. Studije takođe povezuju ovu nijansu sa motivacijom, svjetlošću. Svjetlije nijanse žute mogu uticati i na bolju koncentraciju, dok one intenzivnije na poboljšanje memorije.

Međutim, ako pretjerate sa unošenjem ove nijanse, posebno pastelne, one mogu probuditi osjećaj ljutnje i agresivnosti.

Zelena

O zelenoj već i sami znate. To je prirodna boja, koja smiruje i odrasle, a i djecu. Naučnici kažu da ova boja može poboljšati brzinu čitanja kod djece i razumijevanje onoga što čitaju.

Nemojte se dvoumiti nikada da zelenu uključite u enterijer dječjeg prostora.

Roze / Pink

Ovo je najčešće prvi izbor za uređenje dječje sobe djevojčica. Međutim, stručnjaci kažu da roze boja ima umirujući efekat na oba pola.

Pa, ako imate dječaka, onda se potrudite da iskoristite ovu nijansu preko nekih detalja, kreativnih rješenja, umjetnosti ili materijala sa neutralnom osnovom, da ne stvorite odbojnost kod njih jer je prostor previse “ženskast”.

Nježne nijanse

Nježne nijanse poput bež, braon, kapućino i sl., bude radost, pružaju udobnost i konfor. Dječija soba u ovim nijansama će kod mališana probuditi osjećaj da imaju lično svoj, opuštajući, intimni prostor koji im pruža sigurnost.

Naravno, paleta ovih boja je veoma bogata, pa možete koristiti i kontrastne nijanse, ne morate se ograničiti samo na jednu ili dvije, da ne bi bilo previše monotono i dosadno.

Hladne nijanse

Ledeno plava, bijela, čak i nijanse ljubičaste se mogu smatrati hladnim nijansama. One asociraju na čistoću, a na djecu mogu imati umirujući efekat. Tako, nikada ne možete pogriješiti sa sobom u bijeloj boji.

Ovdje u obzir mogu doći i neke nijanse bež (pastelne) koje će unijeti kontrast i “mekoću”, ali možete uvrstiti i druge boje koje vam se čine dobre za životni prostor preko ukrasa, detalja… i tako stvoriti paletu koja će pozitivno uticati na dijete.

Crvena

Moć crvene je da probudi energiju u tijelu, ali i mozak djeteta. Suprotno plavoj, ona povećava otkucaje srca i disanje.

Međutim, neka istraživanja pokazuju da preduga izloženost ovoj boji može stimulisati agresivno ponašanje i gubljenje fokusa.

Zbog toga, crvena je super izbor da date naglasak ili da imate neki dio koji želite da istaknete, međutim, zidovi u crvenoj boji nisu baš najbolji izbor ni za djecu, a ni za odrasle.

Narandžasta

Ova topla i vesela boja je odlična za djecu i nepravedno je potcjenjena. Ona utiče na samopouzdanje kod djece, nezavisnost i otvorenost.

Smatra se da narandžasta pomaže djeci da se lakše upuste u razgovor sa drugom djecom i da sklapaju prijateljstva. Djeluje inspirativno i utiče pozitivno na komunikaciju, pa poželjno je da ova boja bude zastupljena i u školama i vrtićima.

Ljubičasta

Često je nazivaju kraljevskom bojom i gledajući historiju ima dobrih razloga za to. A ako na to dodamo da ljubičasta podstiče ambiciju i samopouzdanje i da je takođe boja strasti, kreativnosti, mudrosti i duhovnosti, sigurni smo da vam je jasno zbog čega još nosi ovaj naziv.

Tamne nijanse ljubičaste boje djeluju inspirativno na djecu i utiču na njihovu osjećajnost i empatiju.

Međutim, ako je vaše dijete već izrazito osjećajno, onda nemojte pretjerivati. Neka onda bude prisutna samo u detaljima.