Admir Zatega iz Sarajeva osvojio bronzanu medalju na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi

Jedanaestogodišnji Admir Zatega iz Sarajeva osvojio je bronzanu medalju na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi.


Admir Zatega, Tarik Džaka, Muhamed Hamzić i Stevo Mitrić, pod vodstvom Alija Husića i Jana Ahmetspahića, činili su tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Ohridu od 14. do 19. septembra.

Ovi učenici su se, nakon niza aktivnosti podržanih od strane „BHOI“, pokazali kao najbolji i tako izborili plasman na Juniorsku balkansku informatičku olimpijadu.

Na manifestaciji koja se redovno održava svake godine, učestvovali su učenici osnovnih škola koji su se na prethodnim nivoima takmičenja pokazali kao najbolji. Ukupno 39 takmičara iz 10 zemalja regije su, rješavanjem problemskih zadataka i takmičeći se s talentovanim vršnjacima, predstavljali države iz kojih dolaze, kao i vlastiti rad i znanje.

Učesnici iz Bosne i Hercegovine su postigli solidan uspjeh ove godine. Jedanaestogodišnji Admir Zatega, učenik šestog razreda OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ u Sarajevu je osvojio bronzanu medalju, dok su i ostali naši takmičari postigli vrijedne rezultate. Admir je bio najmlađi osvajač medalje i najmlađi ovogodišnji učesnik na Juniorskoj olimpijadi.

Ova medalja i ostala priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta naših učenika. Također, to je rezultat znanja, napora i redovnih aktivnosti članova „BHOI“, koji pored redovnih godišnjih državnih takmičenja, organiziraju različite vrste dodatnih obuka, treninga i priprema takmičara, online takmičenja otvorenog tipa, kao i sedmične programerske kampove za one najbolje.

„BHOI“ nastavlja sa svojim radom i već sada pokreće nove aktivnosti o kojima je dodatne informacije moguće pronaći na njihovoj zvaničnoj Facebook grupi, ili putem web stranice www.bhoi.net.

(Školski.ba)