Mostar: Održana obuka iz volonterizma za predstavnike Vijeća učenika srednjih škola

U Mostaru je održana obuka iz volonterizma za predstavnike Vijeća učenika srednjih škola u sklopu sajma srednjih škola - Mostovi prijateljstva 2015.


U prostorijama Studentskog Hotela „Mostar“ 21.09.2015. godine sa početkom u 08 sati održana je obuka na temu „Volonterizam“ za predstavnike Vijeća učenika srednjih škola.

Obuka je realizovana u sklopu projekta „Sajam srednjih škola – Mostovi prijateljstva 2015“ i poslužila je za upoznavanje učenika sa Zakonom o volonterizmu Federacije BiH, te za diskusiju o volonterizmu, planiranju volonterskih akcija i procesu komunikacije.

Na obuci su se dogovorile konkretne obaveze volontera za predstojeći „Sajam srednjih škola – Mostovi prijateljstva 2015“ koji će se realizovati u periodu od 16.11.2015. do 20.11.2015. godine. Obuci je prisustvovala i viša stručna savjetnica za mlade pri Misnistarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Azemina Gubeljić koja je ukazala na važnost volonterizma mladih osoba u razvoju lokalne zajednice.

Vijeće mladih Grada Mostara provodi projekat „Sajam srednjih škola – Mostovi prijateljstva 2015“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Osnovni cilj projekta „Sajam srednjih škola – Mostovi prijateljstva 2015“ je promovisanje suživota kroz povećano povjerenje, poštivanje različitosti, te jačanje građanskog i međukulturalnog dijaloga među građanima, posebno mladima, sve u cilju smanjenja opasnosti od ponovnog sukoba i nasilja.

Aktivnosti projekta „Sajam srednjih škola – Mostovi prijateljstva 2015“ će trajati do 01. decembra 2015. godine, a realizirat će se kroz tematsku oblast obrazovanje.

(Školski.ba)