240 učenika srednje škole pohađa praktičnu nastavu u 40 različitih kompanija

"Ovaj projekat je zaživio prije godinu dana i dao je odlične rezultate."


Ilustracija: Envato

Projekat sprovođenja praktične nastave za učenike srednjih škola u Unsko-sanskom kantonu najbolje je zaživio na području Cazina, gdje 240 učenika pohađa takvu nastavu u 40 privrednih subjekata.

Riječ je o učenicima koji se školuju za proizvodna ili uslužna zanimanja u Prvoj srednjoj školi u tom gradu, a radi se o najvećoj obrazovnoj ustanovi u USK.

– Ovaj projekat je zaživio prije godinu dana i dao je odlične rezultate. Učenici rade u proizvodnim subjektima s kojima smo sklopili ugovore, a osim što stiču praktična znanja, plaćeni su za svoj rad. Mislim da su i poslodavci uvidjeli prednost ovog projekta jer je veliki broj njih zainteresovan za zapošljavanje učenika kada oni završe školovanje, kaže Samir Abazović, direktor pomenute škole.

Prema njegovim riječima, godinama su se učenici na području Unsko-sanskog kantona školovali za praktična zanimanja, ali su tokom nastave često sticali samo teoretska znanja, a po okončanju obrazovanja nisu se mogli ravnopravno uključiti u tržišnu utakmicu.

– Poslodavci će sada biti mnogo motivisaniji da zaposle učenike koji su već prošli praktičnu obuku i upoznali se s tajnama posla. Inače, kod nas se školuju učenici u oblasti metalske industrije, saobraćaja, te trgovine i ugostiteljstva, kazao je Abazović.

Pomenuta praksa zaživjela je u svim gradovima i općinama u Unsko-sanskom kantonu, a pojedine lokalne zajednice, kao što je Sanski Most, poslodavcima subvencioniraju troškove praktičnog školovanja učenika. Ministar obrazovanja u Vladi USK Almin Hopovac navodi kako je u toku i obuka mentora u privrednim subjektima u kojima se provodi praktična nastava, kako bi učenici na što bolji način usvojili potrebna znanja i vještine, pišu nezavisne.com.