15 zabavnih igara i izazova za djecu za druženje i unutra i vani

U nedostatku ideja kako da se djeca zabave, pokušajte neku od ovih zabavnih igara koje će ih sigurno okupirati


S obzirom na to da je era mobitela već odavno zaokupirala i školarce i vrtićance, donosimo vam 15 jednostavnih zabavnih igara za djecu.

Ove igre prikladne su za školarce, ali i vrtićance. Igre su jednostavne, možete ih lako prilagoditi dobu djece, uključuju veći broj djece i potiču na maštu, brzinu, druženje i kvalitetno provedeno vrijeme.

 1. Crtanje zavezanih očiju

Na dječjoj ploči ili većem komadu papira organizirajte igru u kojoj ćete se izmjenjivati u crtanju. Preostali igrači neke redom zadaju zadatke. U igri nema bodova i pobjednika, cilj je dobra zabava.

2. Pokvareni telefon

Djeca moraju sjesti u krug, na udaljenost da ne mogu čuti međusobno šaputanje. Osoba koja započne mora smisliti zabavnu ili kompliciranu riječ i šapnuti osobi s desne strane. Šaputanje se nastavlja sve dok ne dođe do posljednjeg igrača. Kad dođe do posljednjeg igrača, izgovara riječ ili frazu naglas kako bi svi mogli čuti koliko se promijenila od prvog šaptaja.

Inače, svaki igrač može šapnuti rečenicu samo jednom, stoga budite sigurni da svi dobro prate. Osim što izaziva smijeh, nekoliko blagodati ove igre su jasna komunikacija, spoznaja važnosti aktivnog slušanja i kako male promjene mogu na kraju donijeti veliku razliku.

3. Pitalice s loptom

Uzmite loptu i preko nje zalijepite bijeli papir sa selotejpom. Napišite djeci. Neka djeca sjednu u krug i bacaju loptu. Kad uhvate loptu, moraju odgovoriti na pitanje najbliže desnom kažiprstu. Nakon odgovora, opet bacaju loptu. Možete na lopti napisati brojeve, a pitanja posebno na papiru ako vam je tako lakše.

4. Izazov slijepog šminkanja

Svakom igraču morate zavezati oči i zamoliti ga da se šminka. Cilj je napraviti savršenu šminku, al… Ne zaboravite snimiti video.

5. Izazov snaći se bez palca

Jeste li ikad razmišljali o tome kako palčeve shvatamo zdravo za gotovo ili kako bi se snašli bez njih? Zalijepite palčeve sa selotejpom za dlan tako da ih se ne može koristiti. Zadajte djeci jednostavan zadatak, poput otvaranja vrata, oblačenja odjeće, pisanja, lakiranja noktiju i sl…

6. Dodavanje narandže bez ruku

Ako ste spremni za malo izazova i puno smijeha, uživat ćete u aktivnosti. Zamolite djecu da sjednu u krug ili stanu u red. Igra je jednostavna; trebate staviti narandžu ispod brade prve osobe koja je mora držati bradom i vratom, a zatim je dodati sljedećoj osobi u redu, bez upotrebe ruku. Prijenos mora biti izravan s vrata na vrat, pišu Djecjaposla.com.

7. Ko će se zadnji nasmijati

Međusobno se gledajte u paru, a pobjednik je onaj koji se zadnji nasmije. Igra se može igrati i s više osoba, a umjesto međusobnog pogledavanja, možete pustiti zabavan video i pratiti ko će najduže ostati hladan.

8. Igra pamćenja

Izazov pamćenja možete igrati na više načina. Najjednostavniji je s raširenim kartama licem prema dolje i traženjem parove. Možete im recitirati i riječi, pojmove, pjesmice i dati im u zadatak da slušaju i ponavljaju. Bez sumnje, izazov pojačava pamćenje djece.

9.Pogodi ko sam – igra imitacije i pogađanja

Riječ je o pantomimi gdje jedna osoba glumi neku drugu osobu koju ostali igrači znaju. Sve je dozvoljeno osim razgovora.

10. Izazov ‘Ne moje ruke’

Želite li svojim mališanima usaditi kvalitete poput timskog rada i komunikacije? Ovaj izazov čini upravo to! Za spajanje trebate dvije osobe. Obje se moraju ugurati u jednu preveliku majicu. Svaka osoba ima jednu ruku vani. Jednom kad je dvojac spreman, moraju obaviti zadatke poput šminkanja, pijenja vode, četkanja zuba… Možete smisliti neke zadatke koji će ovaj izazov učiniti zabavnim i još zabavnijim.

11. Jednominutni izazov

Djeca imaju jednu minutu za dovršetak zadatka. Zadaci mogu biti razni, od crtanja, pisanja, slaganja…osmislite ono što vam je najprikladnije mjestu gdje se igrate.

12. Balon u zraku

Zamislite ovo, gomila djece koja se takmiče u sobi punoj balona, trudeći se da njihov balon ne dotaknu tlo. Svaki igrač može imati balone različitih boja kako ne bi došlo do zabune.

13. Izazov čitanja s usana

Isprobajte svoje vještine i shvatite koliko je čitanje s usana teško. Ovisno o dječijoj dobi, možete im dopustiti da vode dijaloge ili im dajte zadatke s kartica koje ćete vi pripremiti.

14. Izazov naglaska

Zamolite svoju djecu da oponašaju različite naglaske. Dajte im primjere i slušajte ih. Djeca su jako maštovita i svašta će im pasti na pamet pa očekujte puno smijeha.

15. Izazov ‘Reci to unatrag’

Ova igra zahtijeva da vježbate mozak. Djeca moraju unatrag izgovarati riječi bez pogrešnog izgovaranja. Krenite od imena, prezimena, stvari, pojmova…