Mala fojnička umjetnica Lana nastavlja nizati uspjehe

Čestitamo Lani vjerujući da će i dalje razvijati i njegovati svoju vještinu crtanja.


Lana Ubović, učenica OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gojevići – Fojnica, i dalje niže umjetničke uspjehe

Na 5. međunarodni festival dječijeg stripa “Igre za djecu u stripu” krajem 2020. godine učenica OŠ “Ivan Goran Kovačić” Gojevići – Fojnica, Lana Ubović uz podršku svoje mentorice Ivane Bešlić, ponovo je poslala svoj strip koji je i ovaj put prepoznat kao vrijedan i uvršten u Zbornik izabranih radova.

Iz Udruženja “StripOs”, iz Osijeka, organizatori su izjavili kako su se učenici prijavili iz blizu 100 škola, s više od 1000 stranica stripa. Izabrali su 47 stripova, među kojima je i strip naše Lane, a od kojih će napraviti zbornik radova “Igre za djecu u stripu”, i objaviti ga na svojoj web stranici za besplatno čitanje, kao i poslati školi i autorima, prenosi Mahalla.ba.

I u ovom razdoblju, to nije jedino postignuće i priznanje za Lanu.

Lana je sudjelovala na konkursu Naklade Alfa Mostar na temu Likovno(st) u 2020. godini s naglaskom na doživljaj, poimanje i osjećanja koja se odnose na period izolacije i online nastavu, zbog pandemije korona virusa. Sudjelovalo je 37 škola, a pristiglo je preko 260 učeničkih radova, od kojih je u Mepas Mallu ispred knjižare Alfa u Mostaru napravljena izložba od 130 koji su kvalitetno i kreativno putem različitih likovnih tehnika i podtema odgovorili na zadanu temu.

Među tim uspješnim i izloženim radovima je crtež Lane Ubović, koji je također ocijenjen i kao najbolji rad po mišljenju publike. Mentorica je ovaj put bila Irena Čohadžić, nastavnica likovne kulture, koja je prepoznala njezin talent i za ovu priliku o Lani rekla:

 – Lana Ubović u sebi krije jedan izvanredan svijet boja, oblika, riječi i misli čiji ste samo jedan djelić imali prilike vidjeti u ovome radu kojim je na konkursu osvojila prvo mjesto po izboru publike. Rad na neki način predstavlja njen autoportret, tj. kako ona vidi sebe u ovo vrijeme pandemije, gdje je prikazala sebe kako lebdi izvan realnog vremena i prostora dok ležerno sjedi u svojoj fotelji okružena nasumičnim predmetima koji upotpunjuju njenu poruku. Iako je tek 7.razred, ne samo u ovome radu, Lana vrlo vješto koristi crtu kao izražajno sredstvo, variranjem između tankih i debelih, ravnih i zaobljenih daje karakter svakome liku i detalju na crtežu. Perspektivu i anatomiju ima, što bi se reklo, u “malom prstu” što je sve rezultat njenog dugogodišnjeg svakodnevnog rada, upornosti i ustrajnosti, pa može svojim kolegama poslužiti kao primjer kako se svaki trud isplati. Dakle, za uspjeh nije dovoljno biti samo talentiran, što naša Lana i jest, treba malo i ljubavi koja će nas voditi i dati snagu i volju za svakodnevan rad.

Ne postoje riječi ni slova koja mogu opisati taj trud, a dječja kreativnost je potpuna sloboda. Kako bismo podržali njezin rad i ljubav prema crtanju, prije proljetnoga raspusta, u ime škole direktorica, Mirjana Golub, Lani je uručila zahvalnicu i stručnu knjigu o različitim tehnikama crtanja.