U nastavku donosimo vam tri prijedloga za iftar.
Supa
Potrebno:
- 1 crni luk
- 3 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica karija/curry
- 1 l vode
- 2 pileće kocke za supu
- 50 g riže
- 1 kašičica paradajz pirea
- 1 žumance
- 2 kašike pavlake ili vrhnja za kuhanje
Priprema:
- Zagrijati ulje u većoj tavi, propržiti luk
- Dodati brašno i kari, rižu paradazj pire,te dodati vodu s kockama za supu
- Kuhati dok se riža ne skuha
- Na kraju u manjoj zdjeli dobro umutiti žumance i pavlaku,pa tu smjesu dodati u supu da se zgiusne
- Poslužiti toplo
Zapečena piletina u finom umaku
Potrebno:
- 500g piletine (ili količina po želji)
- 3 veća ljubičasta luka
- 1 mala kašičica karija
- 1 kašičica slatke paprike u prahu
- 2 kašike paradjz pire ili jedan veći paradajz
- 500 ml. vode ili bilo kojeg temeljca
- so
- biber
- ulje
Priprema:
- Na malo ulja propeći batake, koji se prethodno posole i pobibere, oko 10 minuta na jačoj vatri, sa obje strane.
- Izvaditii ih, te na isto ulje staviti nasjecakni luk , pa odmah preko staviti batake.
- Posuti začinima, dodati paradjz ,te doliti vodu/temeljac i ostaviti na jačoj vatri dok ne počne da krčka.
- Smanjiti temperaturu na srednju jačinu i dinstati još oko pola sata uz povremeno okretanje bataka.
- Ako u kojem slučaju voda uvri može se doliti vrele vode
- Na samom kraju kada je meso gotovo,dodati 2 veće kašike griza i pustiti da krčka još par min dok se masa ne zgusne
- Služiti uz rižu i sezonsku salat, piše Hayat.ba.
Starinske hurmašice
Potrebno:
- 250g masla/maslaca/putera (jedno od ovo troje,pa koje god imate)
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 7 kašika ulja
- 3 kašike pavlake/milerama
- na vrh noža pr za pecivo
- 1 kašičica jabučnog sirćeta
- 22 kašike brašna
Agda:
- 500g šećera
- 300ml vode
- 1 kašičica limunovog soka
Priprema:
- Agdu prvo skuhati pa ostaviti po strani da se ohladi
- Za hurmašice prvo mutiti jaje sa šećerom
- Dodavati ostale sastojke i na kraju brašno sa pr.za pecivo
- Napraviti tijesto,te ga podijeliti u manje loptice koliko je dovoljno za svaku hurmašicu pojedinačno (ljepše su manje)
- Svaku lopticu oblikovati u hurmašicu ,ukrašavati po želji,mada se ove starinske ukrašavaju tako što se prislone na rende na onoj sitnoj strani ,tako ostane šara.
- Redati u pouljenu tepsiju te peći na 180 stepeni oko 40-45min.Ili dok sami ne ustanovite da su pečene.
- Zaliti hladnom agdom ,ostaviti da upiju i ohlade se.
Somun
Za savršen iftar, Fine Food somun je dovoljno podgrijati u pećnici ili mikrovalnoj.
Somuni pripremljeni u Fine Foodu, rađeni su od kvalitetnih sirovina te po tradicionalnoj recepturi. Industrijskom tehnikom dubokog zamrzavanja, somuni se nakon pripreme i pečenja izlažu intenzivnim, niskim temperaturama. Proizvodi tretirani ovom tehnološkom inovacijom zadržavaju svoju svježinu, teksturu i okus.
https://www.facebook.com/finefood.ba/posts/923621571737085