Mamina kuhinja: Prijedlog za iftarsku sofru

Da zamiriše cijela kuća...


U nastavku donosimo vam tri prijedloga za iftar.

Supa

Potrebno:

  • 1 crni luk
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica karija/curry
  • 1 l vode
  • 2 pileće kocke za supu
  • 50 g riže
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • 1 žumance
  • 2 kašike pavlake ili vrhnja za kuhanje

Priprema:

  1. Zagrijati ulje u većoj tavi, propržiti luk
  2. Dodati brašno i kari, rižu paradazj pire,te dodati vodu s kockama za supu
  3. Kuhati dok se riža ne skuha
  4. Na kraju u manjoj zdjeli dobro umutiti žumance i pavlaku,pa tu smjesu dodati u supu da se zgiusne
  5. Poslužiti toplo

Zapečena piletina u finom umaku

Potrebno:

  • 500g piletine (ili količina po želji)
  • 3 veća ljubičasta luka
  • 1 mala kašičica karija
  • 1 kašičica slatke paprike u prahu
  • 2 kašike paradjz pire ili jedan veći paradajz
  • 500 ml. vode ili bilo kojeg temeljca
  • so
  • biber
  • ulje

Priprema:

  1. Na malo ulja propeći batake, koji se prethodno posole i pobibere, oko 10 minuta na jačoj vatri, sa obje strane.
  2. Izvaditii ih, te na isto ulje staviti nasjecakni luk , pa odmah preko staviti batake.
  3. Posuti začinima, dodati paradjz ,te doliti vodu/temeljac i ostaviti na jačoj vatri dok ne počne da krčka.
  4. Smanjiti temperaturu na srednju jačinu i dinstati još oko pola sata uz povremeno okretanje bataka.
  5. Ako u kojem slučaju voda uvri može se doliti vrele vode
  6. Na samom kraju kada je meso gotovo,dodati 2 veće kašike griza i pustiti da krčka još par min dok se masa ne zgusne
  7. Služiti uz rižu i sezonsku salat, piše Hayat.ba.

Starinske hurmašice

Potrebno:

  • 250g masla/maslaca/putera (jedno od ovo troje,pa koje god imate)
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 7 kašika ulja
  • 3 kašike pavlake/milerama
  • na vrh noža pr za pecivo
  • 1 kašičica jabučnog sirćeta
  • 22 kašike brašna

Agda:

  • 500g šećera
  • 300ml vode
  • 1 kašičica limunovog soka

Priprema:

  1. Agdu prvo skuhati pa ostaviti po strani da se ohladi
  2. Za hurmašice prvo mutiti jaje sa šećerom
  3. Dodavati ostale sastojke i na kraju brašno sa pr.za pecivo
  4. Napraviti tijesto,te ga podijeliti u manje loptice koliko je dovoljno za svaku hurmašicu pojedinačno (ljepše su manje)
  5. Svaku lopticu oblikovati u hurmašicu ,ukrašavati po želji,mada se ove starinske ukrašavaju tako što se prislone na rende na onoj sitnoj strani ,tako ostane šara.
  6. Redati u pouljenu tepsiju te peći na 180 stepeni oko 40-45min.Ili dok sami ne ustanovite da su pečene.
  7. Zaliti hladnom agdom ,ostaviti da upiju i ohlade se.

Somun

Za savršen iftar, Fine Food somun je dovoljno podgrijati u pećnici ili mikrovalnoj.

Somuni pripremljeni u Fine Foodu, rađeni su od kvalitetnih sirovina te po tradicionalnoj recepturi. Industrijskom tehnikom dubokog zamrzavanja, somuni se nakon pripreme i pečenja izlažu intenzivnim, niskim temperaturama. Proizvodi tretirani ovom tehnološkom inovacijom zadržavaju svoju svježinu, teksturu i okus.

https://www.facebook.com/finefood.ba/posts/923621571737085

 


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!