11-godišnja djevojčica iz Hrvatske dizajnirala igračku koja se pojavila u popularnoj seriji “Uvod u anatomiju”

Već 12 godina trgovački lanac IKEA provodi kampanju "Plišane igračke za obrazovanje". Prodajom plišanih igračaka jedan se euro, donira UNICEF-u i organizaciji Save the Children koje najugroženijim skupinama djece pomažu ostvariti pravo na obrazovanje. Od prošle godine igračke dizajniraju djeca, a igračka koju je prošle godine dizajnirala 11-godišnja Zagrepčanka Karla Reljić, pojavila se prije nekoliko dana u epizodi popularne serije "Uvod u anatomiju".


U sklopu humanitarne kampanje “Plišane igračke za obrazovanje” prošle je godine održano takmičenje u crtanju igračke iz snova, u koje su bila uključena djeca članova IKEA Family programa. 11-godišnja Karla Reljić iz Zagreba tako je nacrtala jednooko plavo čudovište, izabrano među deset onih koje je IKEA potom izradila kao dio svoje specijalne kolekcije.

U takmičenju je tada sudjelovalo više od deset hiljada takmičara iz svih krajeva svijeta, a odluku o deset najboljih donio je tim dizajnera specijaliziranih za dječije igračke.

Karlin crtež “Jednooko plavo čudovište”, u vidu igračke se počeo prodavati u prodavnicama IKEA-e u novembru, a pojavivši se u megapopularnoj seriji “Uvod u anatomiju”, Karla je dobila još jedno laskavo priznanje.

cudoviste_pool

Na dječijem odjelu ove bolnice dr. Karev (J. Chambers) i dr. Avery (J. Williams) vode ozbiljne razgovore, a u pozadini se pojavljuje igračka mlade “dizajnerice”. Radi se o 14. epizodi posljednje, 12. sezone serije. Možemo se reći kako se radi o velikom uspjehu, pošto se serija emituje širom svijeta, a svaki od nastavaka pogleda više desetina miliona ljudi.

Karlino plišano čudovište svoju je misiju pomaganja djeci ispunilo čak tri puta – novac od njegove prodaje omogućit će zakinutoj djeci bolje uvjete školovanja; svakodnevno uveseljava i krasi domove djece i potiče ih da razvijaju svoju maštu; a stečenu filmsku slavu koristit će kao ambasador dobre volje – šireći poruke o važnosti solidarnosti i obrazovanja.

(Srednja.hr)