Znate li kako previše sjedenja utiče na mentalno zdravlje?

Australski naučnici s Univeziteta za fizičku aktivnost i ishranu (C-PAN) Deakin otkrili su da previše sjedenja ne djeluje tako opuštajuće kako se čini, zapravo može povećati nivo stresa.


Prilikom istraživanja naučnici su analizirali devet različitih studija koje su ispitivale vezu između sjedenja i anksioznosti. Pet od devet studija je pokazalo da osobe koje veliki dio dana provedu sjedeći imaju veći rizik za anksioznost.

Anksioznost je jedna od najbrže rastućih mentalnih bolesti u svijetu, s oko 27 miliona oboljelih. Samo u Australiji anksioznost je prisutna kod šestine odraslih osoba i tinejdžera, oko tri miliona ljudi.

Od ranije je poznato da je sjedenje loše za gotovo svaki aspekt zdravlja, slabi mišiće, otežava cirkulaciju i povećava rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak i pretilost.

Da biste smanjili rizik stručnjaci predlažu jednostavne promjene, na poslu malo prohodajte svakih sat vremena, vozite se stojeći u javnom prevozu, tokom odmaranja kod kuće i gledanja televizije s vremena na vrijeme ustanite i protegnite se. Osjećat ćete se mnogo opuštenije, savjetuju naučnici čija je studija objavljena u časopisu BMC Public Health.

(Faktor.ba)