20 najčešćih grešaka koje čine roditelji

Udovoljavanje, pretjerano pohvaljivanje ali i pretjerana strogost samo su neke od dvadeset najčešćih grešaka roditelja po mišljenju psihologa Majka Lirija.


Bio sam svjedok tolikih dobronamjernih postupaka koji su ostavili ozbiljne posljedice, piše psiholog Majk Liri, nabrojivši neke od najčešćih grešaka koje, prema njegovom iskustvu, zaista mogu naškoditi djeci.

1. Davanje previše izbora

Mnogi roditelji misle da djeci treba nuditi što više izbora, a to zapravo može biti suviše opterećujuće za njih.

2. Pohvaljivanje za sve

Sve više je djece koja su zavisna od pohvala i nisu spremna ništa da urade ako ne dobiju nešto zauzvrat.

3. Nastojanje da se dijete usreći

Nije naš posao da ih činimo sretnim, već da ih naučimo da sami sebe učine sretnim.

4. Udovoljavanje

Kupovina stvari djeluje kao put do sreće, ali je to put koji vodi u zavisnosti i opsesije.

5. Pretrpavanje obavezama

Greška je misliti da će pretrpavanje aktivnostima, posebno sportskim, dijete sačuvati od pravljenja gluposti. Zapravo, to čak može izazvati stres i nasilno ponašanje.

6. Izdizanje pameti na pijedastal

Roditelji su u iskušenju da precjenjuju važnost činjenice da im je dijete pametno. Ili će to mališane načiniti nadmenim i sklonim omalovažavanju drugih, ili im stvoriti osjećaj da obmanjuju okolinu i da su primorani da glume.

7. Vjerovanje da će ih religija spasiti i usaditi im moralne vrednosti

Ako primijete dvoličnost kod svojih verujućih roditelja i duhovnika, cio njihov sistem vrijednosti biće poljuljan.

8. Skrivanje činjenica o važnim temama poput seksa

Mnogi roditelji izbjegavaju teške teme, poput seksa. Međutim, sretao sam trinaestogodišnjakinje koje su ostale u drugom stanju samo u inat roditeljima.

9. Preterivanje sa kritikovanjem

Skloni smo da vjerujemo da velika strogost i zahtjevnost vode uspjehu naše djece. Umjesto toga, vode perfekcionizmu i pretjerano strogom odnosu prema sebi. Kada takva djeca pogriješe, omalovažavaju sebe, i čak u nekim slučajevima postaju toliko samokritična da su spremna da sebi i naude.

10. Ruganje, sramoćenje, pretnje

Nikad ne ucjenjujte djecu i ne uslovljavajte svoju ljubav prema njima. Jedno vrijeme će se truditi da ispune vaše želje da bi zadobili tu ljubav, a onda će i oni prestati da mare za vas.

11. Tjeranje djeteta da radi nešto za šta još nije zrelo

Imao sam pacijente koji su sa četiri godine već morali da brinu o mlađoj braći i sestrama. Pošto su bili primorani da podižu djecu još kao djeca, kasnije nisu htjeli da to ponove i nisu željeli svoju djecu.

12. Neograničavanje vremena pred ekranom

Ovo se odnosi i na televiziju, video, igrice, telefon, poruke – dotle se stiglo da znam za roditelje koji sa svojom djecom komuniciraju isključivo preko četa.

13. Nedopuštanje da se djeca dosađuju

Neki roditelji misle da djecu treba zabavljati sve vrijeme te da je njihov posao da spašavaju svoja čeda od dosade. I tako klinci ne nauče da se protiv nje bore svojom maštom.

14. Sprječavanje da se djeca suoče sa posljedicama svojih postupaka

Roditelji iz najbolje namjere obezbjeđuju djeci sve, a onda se čude kad ono ne cijeni ništa. Moramo im dopustiti da nauče da su neuspjesi i greške samo još jedan način za sticanje mudrosti i iskustva.

15. Čuvanje od opasne igre

U šumskim vrtićima djeca se manje razboljevaju i bolje se prilagođavaju. U odnosu na djecu u klasičnim vrtićima, među mališanima je i više sloge.

16. Propuštanje da se sa djecom popriča pred spavanje

Djeca bolje spavaju i osjećaju se voljenim kada vide da roditelja zanima šta se dešava u njihovom životu.

17. Nečitanje pred spavanje

Tada su djeca mirna, tiha i u raspoloženju za maštanje. Tako se pripremaju i za školu, gde trebaju slušati i koristiti se kreativnošću.

18. Prerano ukidanje cucle

Cucla jeste simbol nesigurnosti, ali nesigurnost neće nestati ako djetetu cucla bude oduzeta. Imam i odrasle pacijente koji krišom sisaju palac.

19. Neodgovornost u hranjenju dece

Kada dijete stalno zapitkujete da li je sito, ono će previše jesti. Počet će da teži osjećaju punog stomaka, a stomak će se zbog prepunjenosti sve više rastezati i rasti.

20. Udaranje djece starije od pet godina

Roditelji misle da će im to činiti dobro, ali fizička kazna nikad nije tako djelotvorna koliko ljubav. Često, batine izazivaju bijes, nasilnost, pretvaranje, strah i slijepu poslušnost.

(Detinjarije.com)