Znakovi koji ukazuju da bi vaše dijete moglo kasnije progovoriti

Svaki roditelj nestrpljivo očekuje kada će njegovo dijete progovoriti.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

U idealnoj situaciji dijete krene s prvim “blebetanjem” nerazumljivih riječi sa četiri mjeseca, to se potom formira u prave riječi, a vokabular se svako malo nadopunjava.

Kada vaše maleno navrši godinu dana, pa do negdje 18 mjeseci trebalo bi znati dozvati mamu i tatu te smisleno odgovoriti sa “da” ili “ne” na postavljeno mu pitanje.

Svaka beba počet će govoriti u drugo vrijeme i na drugi način, neke se duže vremena bore da sastave prvu uspješnu riječ. Naravno, mnogim roditeljima to je odmah znak za paniku.

Treba imati na umu da kašnjenje u govoru može imati nekoliko uzroka, kao što su prijevremeni porođaj i premala porođajna težina. No, ne radi se o ničem što stručnjaci ne bi mogli “popraviti”. Evo nekoliko znakova koji pokazuju da bi vaše dijete moglo kasnije progovoriti, pišu Djecjaposla.com.

Postoji kašnjenje u građenju jezika

Možda vaše dijete već zna nekoliko riječi no ima dosta poteškoća u njihovu spajanju. To bi moglo značiti da mu se govor sporije razvija. Tada biste trebali istražiti kako potaknuti dijete na komunikaciju i razgovor s vama. To je najbolji način za potaknuti ga da brže usvoji komunikacijske vještine.

Kratka jezična vezica

Kratki jezični, usni ili bukalni frenulumi (ili vezivna oralna tkiva) su abnormalno formirani ili napeto povezani frenulumi u ustima koji sprječavaju funkcionalnu pokretljivost.

Ako je frenulum prekratak, predebeo, previsoko u odnosu na jezik ili je previše elastičan; bebe, djeca ili odrasli mogu imati teškoće s hranjenjem, govorom i mnogim drugim funkcijama. Dijete koje ima prekratku jezičnu vezicu neće moći jezikom dodirivati gornju usnu ili nepce.

Ako to primijetite, svakako potražite savjet svoga pedijatra.

Ne brblja kao druga djeca

Brbljanje počinje u dobi od 4 do 6 mjeseci, nerazumljivim i nepovezanim ba-ba-ba. Ako vaše dijete ne proizvodi takve zvukove do 7. ili 8. mjeseca, postoji mogućnost da nešto ometa njegov govor.

Dijete ima premalu težinu

Djeca niske porođajne težine, pokazuju studije, obično kasnije progovore. Također, govor zna kasniti i kod djece rođene prije 37. sedmice trudnoće. Međutim, kako dijete raste i hvata korak s grafikonom rasta, obično nadoknadi samo sve zaostatke.

Skoncentrisano je na nešto drugo

Ponekad su djeca “prezauzeta” drugim stvarima da bi obratila pažnju na govor i njegovo učenje. Neka djeca se posvete razvoj usvojih motoričkih vještina, druga su stidljiva i sklonija slušanju od pričanja. Komunikacijske vještine, u ovom slučaju, osnažit će isključivo dosljednim razgovorima s djetetom.

Ima problema s oralno-motoričkom koordinacijom

To se manifestira kada postoji disfunkcija u regijama mozga odgovornima za govor. Kao rezultat toga, koordinacija usana i jezika može biti izazovnija za djecu.

Ako pokazuje znakove oštećenja sluha

Problemi sa sluhom utječu na razvoj govornih vještina kod djece, pa svakako testirajte sluh ako primijetite odstupanja. Ovakav zaostatak se po otklanjanju problema može brzo nadoknaditi.