Zašto će djeca poslušati sve što im kažu roditelji, ali dok su u kadi?

Zašto djeca vole da se kupaju?


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Možda ste nekoliko puta pogledali nemili sukob roditelja i djeteta te zakolutali očima i pomislili kako vi to nikada ne biste dopustili. Što se odgoja i postavljanja granica tiče, možda ste imali čvrste stavove i već unaprijed donesene odluke.

I možda ste spremni priznati da je dosta toga prije ili kasnije palo u vodu.

Ponekad nisu važne samo odgojne metode i na koji način ih provodite već i kad ih provodite. Postoji naime loš i dobar tajming, a loš tajming ponekad može značiti veliku pogrešku zbog koje nešto što ste zamislili ne ide svojim tokom.

Vjerovali ili ne, ali stručnjaci kažu da je jedno od najboljih vremena za teške razgovore s djecom – vrijeme kupanja. To vam vjerovatno sad zvuči sumnjivo i čudno, ali zašto ne biste pokušali?

Koriti dijete dok ste nervozni nije produktivno

Kada vas dijete svojim ponašanjem izbaci iz takta, teško je ostati smiren i pribran roditelj. Razgovor kojeg namjeravate obaviti teško da će zvučati onako kako želite jer jednostavno još ne razmišljate “hladne glave”, piše Djecjaposla.com.

Dakle, najbolje je istog trenutka prekinuti djetetovo nepoželjno ponašanje, a razgovor o tom ponašanju ostavite za malo kasnije.

Kada ste i vi i dijete smireni te samim time možete objektivno “sagledati” događaj, vrijeme je za poučnu lekciju. Kada je zato idealno mjesto jer dijete se osjeća opušteno, smireno, a isto tak one može lako napustiti mjesto razgovora jer nije isto otići iz sobe i otići iz kade!

Nema ometanja

Za vrijeme kupanja nema serije na TV-u, nema mobitela ili tableta. Barem se nadamo. A to znači da uživate nepodijeljenu pažnju svoga djeteta.

Ako imate dijete od tri godine starosti pa na više, ovo su idealni uvjeti za razgovor jer će dijete biti orijentiran osamo na vas. Ipak, važno je da između incidenta o kojem želite razgovarati i samog razgovora ne prođe previše vremena.

Dijete ćete dodatno opustiti pjenušavom, mirisnom kupkom, kada ćete između balončića i prskanja započeti priču o onome što se dogodilo tog dana. Dajte im primjere što su mogli reći ili napraviti umjesto onoga kako su postupili, što je, očito, bilo pogrešno inače ne biste vodili ovaj razgovor.

Vrijeme kupanja djeci pozitivno djeluje na emocije

Kao i odrasle, fina topla kupka opušta i djecu te kod njih pobuđuje pozitivne emocije. I djeci se kao i nama nakuplja puno stresa preko dana, a kupka je najbolji način kako se tog stresa malo po malo osloboditi iz organizma.

Tokom kupanja, nježan roditeljski dodir može smiriti djetetov ubrzani puls i tlak, što također djeluje umirujuće. A kada su djeca opuštena, puno bolje slušaju, manje su svadljiva te su više otvorena za saradnju.

Sigurno mjesto za dijeljenje emocija

Sigurno mjesto je mjesto gdje možemo iznositi svoje stavove i mišljenja bez osude, a kada je idealna baš za to, zbog svih prednosti koje smo gore nabrojali.

S vremenom, ako budete prakticirali ovakvu vrstu razgovora upravo u njoj, dijete će je početi doživljavati kao sigurno utočište gdje će vam bez straha pokušati objasniti zašto je napravilo to što je. Jer, izuzetno je važno dati onome koji je pogriješio priliku da objasni koje su mu bile namjere.

Imajte na umu da odgajanje i discipliniranje djeteta ne mora biti glasno, histerično i traumatično, niti za roditelja niti za dijete. Ponekad se najbolji odgojni savjeti usvoje u smirujućem okruženju, bez povišenih tonova.