Zbog opasnog TikTok trenda mnogi tinejdžeri završili u pritvoru

Ovaj TikTok trend učenicima nanosi ozbiljne tjelesne povrede.


Foto: TikTok

Dok je u utorak ujutro pred školom razgovarala s vršnjacima, učenica devetog razreda iz Sjeverne Karoline Andrea Alonso iznenada je osjetila jaku bol u oku.

 – Razgovarala je s prijateljima na vratima škole i osjetila da je nešto pogodilo, rekla je njezina majka Ana Rosa Alonso za Daily Beast.

Nakon što ju je Andrea u panici nazvala, Ana je odjurila u Srednju školu Olympic i zatekla školsku medicinsku sestru kako njezinu kćer priprema za odlazak u bolnicu.

Bilo je zastrašujuće. Tresla sam se jer nisam znala što joj se dogodilo. Rekla mi je da joj je nešto u oku pa sam se zabrinula da bi ga mogla izgubiti”, prisjetila.

To nešto bila je Orbeez kuglica.

 – Mekana i glatka, i djeci i odraslima pružit će osjetilno iskustvo. Nema ograničenja kako se igrati. Gnječite ih, stisnite ili pustite da vam teku kroz dlanove. Upotrijebite svoju maštu i beskrajno se zabavite uz Orbeez, objašnjava firma koja stoji iza Orbeeza na svojoj web stranici.

Riječ je o polimernim kuglicama koje su postale hit među djecom i tinejdžerima, ali i uzrokovale ozbiljne povrede širom SAD-a. Takozvani Orbeez izazov uključuje punjenje plastičnog pištolja ovim kuglicama i ispaljivanje prema strancima. U nekim situacijama djeca i mladi su zamrznuli kuglice, što ih čini tvrđima i može dovesti do teških povreda i velike materijalne štete, prenosi Hayat.ba.

Širom SAD-a situacija s Orbeez izazovom je eskalirala. U državi Michigan policija je u ponedjeljak uhapsila tinejdžera nakon što je navodno šarenim kuglicama iz pištolja gađao prolaznike. Težina povreda nije poznata, ali policija je upozorila da kuglice “mogu uzrokovati teške povrede”.

U Salt Lake Cityju uhapšeno je šestero tinejdžera nakon što su ušli u restoran s maskama na glavi i počeli pucati. Jedna žena, koja je bila pogođena kuglicom u potiljak dok je bježala, rekla je da je mislila da je riječ o pravom oružju.

U New Yorku su policajci uhapsili troje tinejdžera nakon što su Orbeez kuglicama gađali automobile i pješake. Prošle sedmice iza rešetaka je završilo i četvero tinejdžera iz Pennsylvanije. Oni su optuženi za napad na učenike i profesore ispred Srednje škole Radnor Township. Tereti ih se za posjedovanje oružja, narušavanje javnog reda i mira, uznemiravanje i dovođenje ljudi i imovine u opasnost.

U nekim državama već se zbog toga zabranjuje korištenje igračaka u obliku pištolja i pušaka, čak i onih na vodu u javnim parkovima. Ranije ovog mjeseca 16-godišnjak i 17-godišnjak u Masonu, u državi Ohio, uhapšeni su i optuženi za izazivanje panike nakon što su ispalili Orbeez na školski autobus. Posljednjih sedmica u brojnim američkim državama zabilježeno je još desetak sličnih pucnjava.

 – Roditelji, ovo je izmaknulo kontroli. I dalje viđamo tinejdžere koji ispaljuju šarene kuglice na druge ljude, na nedužne prolaznike. Sada ih i modificiraju kako bi bile bolnije, upozorila je policija iz Peachtree Cityja. Podijelili su i fotografije dječaka koji je upucan i povrijeđen dok je vozio bicikl.

 – Policija će podići krivične prijave protiv svih zatečenih s ovim oružjem. U nekim slučajevima i roditelji bi mogli biti odgovorni za radnje svoje djece, napominju.

 – To je nešto što bi Ana Rosa Alonso voljela vidjeti, rekla je za The Daily Beast.

 – Škola zna ko je to bio. Ne znam hoće li roditelji tog djeteta biti spremni platiti račune za liječenje mog djeteta. Ona nije zaslužila ovakvu povredu i djeca bi trebala biti svjesna toga što rade. I roditelji moraju biti odgovorni za postupke svoje djece, ističe.

Srećom, ljekari su uspjeli spasiti Andreino oko. Još uvijek joj je zamagljen vid i smeta joj svjetlost, ali neće trebati operaciju i oporavit će se, tvrde ljekari.