Zbog gluhe učenice cijeli je razred naučio znakovni jezik

Svi su naučili znakovni jezik i sada bez problema s njom komuniciraju, a znaju na njemu i pjevati.


Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Noela Vincek učenica je četvrtog razreda u OŠ Špansko-Oranice. Na prijedlog učiteljice Ivone iz boravka, svi su u drugom razredu naučili znakovni jezik i sada bez problema s njom komuniciraju, a znaju na njemu i pjevati.

 – Jako sam ponosna na svoje učenike. Često im pokušavam objasniti kako jedno malo, dobro djelo može pokrenuti velike stvari. Ali oni toga uopće nisu svjesni. Njima je sve ovo normalno jer su naučili na taj suživot i komunikaciju s Noelom. Još u prvom i drugom razredu samo su gledali u asistenticu Saru kako znakuje Noeli. I tako su malo po malo naučili znakovni jezik, prihvatili su ga, savladali i njima je to nešto potpuno normalno, kaže učiteljica IVc razreda Lovorka Madjarević, piše 24sata.hr.

A ima i zašto biti ponosna, i na njih, i na sebe, i na svoju kolegicu Ivonu Jakopec te Noelinu komunikacijsku posrednicu Saru Frey.

Kako bi mogli komunicirati sa svojom gluhom prijateljicom Noelom Vincek koja se u redovnu nastavu u njihovoj školi uključila početkom prvog razreda, cijeli razred naučio je znakovni jezik. U razredu je 23 učenika, deset djevojčica i 13 dječaka. Svi su naučili barem njegove osnove.

– Naša učiteljica Ivona iz boravka predložila nam je da naučimo znakovni jezik, kako bismo mogli razgovarati s Noelom i da joj možemo pomoći. Nije teško. A znate li da svatko od nas ima svoj znak, kao posebno ime, uglas pričaju Karla, Nika, Lara, Alan, Viktor, Andrija…

Plavokosa Vita pokazuje da je njezino znakovno ime kad zabaci kosu preko ramena, a Emino znakovno ime je znak psa. U tom drugom razredu naučili su znakovnim jezikom otpjevati božićnu pjesmu koju su snimili i objavili na YouTube kanalu škole. Nedavno su na velikoj priredbi povodom 15. obljetnice škole znakovnim jezikom pratili zbor koji je pjevao himnu škole.

Noeli na nastavi pomaže stručna komunikacijska posrednica Sara Frey, koja je s njom na svim satovima.

– Sretna sam zbog njih, zbog cijele ove priče, zbog Noele. Sretna je i ona i njezini roditelji. Svi učenici 4.c razreda su divna djeca u koje je usađena empatija još od prvog razreda. Ovo su stvari koje me vesele, rekla je Noelina asistentica Sara. A sretna je i Noela. Osjeća se prihvaćeno i voljeno uz svoje prijatelje koji su pobijedili tišinu.

– Lijepo mi je u školi, od predmeta najviše volim tjelesni. Obožavam igrati Roblox i plesati, govori ona, a njezini joj prijatelji svi redom pokazuju što je pitamo.

Noela čita i govor s usana, no čini se da svi oni najbolje govore jezik prijateljstva.