Završena sedma sezona projekta “Zdravo”: Do sada je educirano oko 12.500 djece

Sedma sezona projekta Zdravo! koji kompanija Nestlé realizira u partnerstvu s Atletskim savezom BiH uspješno je privedena kraju. O važnostima pravilne ishrane i značaju fizičke aktivnosti educirano je 2.600 učenika iz 34 osnovne škole širom Bosne i Hercegovine. Analize anketnih listića, urađene prije i nakon edukacije, pokazuju da su učenici svoje znanje unaprijedili za 25,8%. Za to su, svakako, zaslužni i profesori tjelesnog odgoja koji s djecom predano rade, a koji na početku projekta prođu obuke sa stručnjacima u cilju usvajanja najnovijih znanja i metoda u radu s djecom.


Na osnovu dobijenih podataka zaključujemo da su područja prehrambenih navika, tjelesne (ne)aktivnosti i svijesti o svom tijelu ona u kojima su utvrđeni brojni problemi te odstupanja od stručnih preporuka. Naime, samo 20,7% učenika dnevno konzumira preporučenih 5 obroka, a izražen je problem kod odabira namirnica jer djeca najčešće posežu za slatkišima, grickalicama, gaziranim pićima i brzom hranom.

Najbolje rezultate u znanju ove godine ostvarili su učenici iz osnovne škole O.Š. Dositej Obradović iz Prijedora. Dodijeljene su i nagrade za sport, O.Š. Sokolac koja je ostvarila najbolje rezultate u Nestlé školskoj atletskoj ligi, dok su najbolji sportski pojedinci Almina Rašić iz Banja Luke i Luka Ćurković iz Čitluka.

– Zabrinjavaju podaci da je 12,8% učenika tjelesno aktivno jedan dan sedmično, 6,7% ne prakticira niti jedan vid tjelesne aktivnosti, dok 24,8% učenika smatra kako ima problema s povišenom tjelesnom masom. Na dijeti je 10,1% učenika što je posebno važan podatak jer se dijetalne procedure ne smiju koristiti na svoju ruku, naročito u ovom uzrastu, naglasio je Nebojša Matijević, predstavnik Atletskog saveza BiH.

Nagrada za najbolji kreativni rad ove godine pripala je O.Š. “Sjenjak” iz Tuzle. Zdravo! je tokom minulih godina imao podršku i uspješnih bh. sportista Amela Tuke, Nebojše Golića i Amela Mekića, kao i Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH te Ministarstva prosvjete i kulture RS. Evaluiranje anketnih listića učenika radio je doc.dr. Erol Kovačević, s Fakulteta tjelesnog odgoja i sporta u Sarajevu u saradnji s Udruženjem “Sport i zdravlje”.

(Školski.ba)