Zašto se mala djeca vole igrati “doktora” i šta je dobro u tome?

Svako će se dijete u nekom razdoblju života igrati doktora – uz pacijenta medu, lutku ili prijatelja.


Koje dijete se ne voli igrati doktora s plastičnim stetoskopom, mjeračem tlaka i sličnim, vrlo vjerno napravljenim instrumentima?

Igre pretvaranja vrlo su popularne među djecom, a igranje doktora jedna je od omiljenih. Djeca kroz nju uče o ljekarskom poslu, ali se ujedno i suočavaju s vlastitim strahovima i zabrinutostima koje se javljaju kada moraju na pregled.

U igri doktora djetetu su partner najčešće plišana igračka, lutka, neka druga igračka ili drugo dijete. Većina djece, bez obzira na spol, krenu se kada tad igrati doktora, mjeriti temperaturu svojim igračkama, povijati im ozlijeđene ruke i noge, slušati otkucaje srce, pa čak ih i operirati.

Što djeca u stvari dobivaju igrom liječnika?

  • Dijete se prije svega upoznaje s rječnikom i medicinskim terminima te cijelim tim okruženjem.
  • Uče svrhu medicinskog pribora
  • Tokom igre pripreme se za medicinske preglede i zahvate koji ih možda očekuju.
  • Dijete uči o boravku u bolnici
  • Djeca nauče imati kontrolu u medicinskom okruženju
  • Dijete izražava svoje emocije i osjećaje prema medicinskom okruženju te uočavate njegov doživljaj odlaska ljekaru
  • Dijete se oslobađa strahova u budućnosti

Gledajte i učite

Ako se odlučite gledati dijete kako se igra liječnika, možete puno toga saznati i naučiti. Naime, vaše će dijete kroz igru uloga odglumiti kako se osjeća kako pacijent ili kako smatra da se ljekar ponaša/treba ponašati. Ako medo postane jako nemiran dok mu se vaše dijete približava sa štapićem i govori: “Reci aaaaa”, vrlo je vjerovatno da ni ono ne voli tu vrstu pretrage, pišu djecjaposla.com.

Imajte na umu da je vrlo korisno porazgovarati s djetetom o svemu što ste primijetili, ublažiti neke strahove ili pojasniti određene preglede koje liječnik mora napraviti iako su možda malo i neugodni.

Evo nekoliko ohrabrujućih stvari koje možete reći kako biste saznali još i više:

  1. Kako se pacijent osjeća?
  2. Vidim da se tvoj pacijent boji/neugodno mu je/uzbuđen je…Zašto se tako osjeća?
  3. Kako se ti osjećaš kad se to dogodi tebi?
  4. Popričajmo o nekim stvarima koje možem onapraviti da se tvoj pacijent osjeća ugodnije u bolnici…

Dopuštanjem djetetu da se pretvara da je ljekar ili medicinska sestra može mu pomoći da se osjeća moćno i sigurno tokom igre. Možete pitati svoje dijete želi li biti “ljekar”, “pacijent” ili “mama ili tata”. Postavljajući pitanja poput “Šta je to?” i “Čemu to služi?” dat će vam bolju predodžbu o tome što vaše dijete zna o nekom medicinskom postupku.

Kroz igru možete naučiti strahove svog djeteta zbog određenog zdravstvenog iskustva. Također možete mu objasniti stvari koje se čine zbunjujućima.

Mnogi mališani nisu nikada bili u bolnici, neki nisu bili niti česti posjetitelji medicinskih ordinacija, pa im se neki postupci ili instrumenti mogu učiniti strašnijima nego što uistinu jesu. Ako primijetit da vaše dijete koristi neki instrument na pogrešan način, npr. škaricama za rezanje zavoja čupa zube i slično, možete ga uputiti kako se to uistinu koristi i da pacijentu ne nanosi previše boli.

I dijete i vi, na kraju ćete od učenja kroz igru imati puno koristi.