Od 15. februara popuštanje mjera u školama Unsko-sanskog kantona

Od ponedjeljka, 15. februara doći će do popuštanja određenih mjera i u obrazovnim ustanovama.


Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) donijeli su odluku o najvjerovatnijem popuštanju određenih mjera, s obzirom na povoljniju zdravstveno-epidemiološku situaciju u ovom kantonu u posljednjih 15 dana.

Tako će od 15. februara ponovo biti omogućen rad specijalističkih ambulanti, odnosno bit će uspostavljen kontinuitet kontrolnih pregleda pacijenata u zdravstvenim ustanovama, prvenstveno u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

 – Imamo veliki broj pacijenata koji čekaju na specijalističke i kontrolne preglede u Kantonalnoj bolnici, koji nažalost zbog ranije epidemiološke situacije nisu bili mogući u nekom normalnom kontinuitetu. Zato će početak rada specijalističkih ambulanti značajno olakšati i rad naših domova zdravlja, rekla je direktorica Doma zdravlja Cazin Nedima Zulić.

Od ponedjeljka, 15. februara doći će do popuštanja određenih mjera i u obrazovnim ustanovama, pa će osnovci od prvog do petog, te učenici završnih devetih razreda nastavu pohađati svakodnevno u svojim školama, prenosi klix.ba.

 – Dosta povoljnija situacija nam je i ovdje omogućila određeno popuštanje mjera. Također, školski čas će trajati 40 minuta, s tim da će se za vrijeme dvadesetominutnih velikih odmora dezinfikovati i provjetravati prostorije. Omogućit ćemo ponovo i časove tjelesnog i zdravstvenog odgoja, naravno uz poštivanje određenih pravila ponašanja i sa akcentom na individualne vježbe, riječi su kantonalne ministrice zdravstva Nermine Ćemalović.

Odluke koje će se primjenjivati od 15. februara, aktuelne će biti najmanje 14 dana, nakon čega će se ponovo detaljno provjeriti i analizirati zdravstveno-epidemiološka situacija u USK.