Zašto se kaže: Pandorina kutija

Pandorina kutija upotrebljava se danas kao naziv za „izvor svakog zla, izvor silnih i nepredvidivih nevolja i svađa..."


Frazem Pandorina kutija potiče iz grčke mitologije. Kada je titan Prometej ukrao bogovima vatru i podario je ljudima, naučivši ih prethodno raznim vještinama i umijećima da bi sretnije živjeli, rasrđeni gromovnik Zevs naredi da se na ljude sruče razne nevolje. Učinio je to na način dostojan božanske lukavosti. Naložio je svome sinu, bogu vatre, velikom kovaču i umjetniku Hefestu da od zemlje i vode stvori biće koje će imati ljudski izgled i snagu, a glas i pogled sličan bogovima.

Hefest ispuni očev nalog i stvori djevojku, koju ostali bogovi obdariše svim dražima, darovima i ljepotom. Atena je zaodjene u prekrasne haljine, hore (božanska bića koja upravljaju smjenom godišnjih doba) ovjenčaše je svježim poljskim cvijećem, Afrodita joj podari neodoljivu ljepotu, a glasonoša bogova Hermes dovitljiv um. Dadoše joj ime Pandora (što znači „svime obdarena”). Tako je, kaže legenda, stvorena prva žena na svijetu.

Prelijepu i zanosnu Pandoru Hermes je spustio na zemlju i odveo mladom Epimeteju, Prometejevom bratu, da mu je, kao Zevsov dar, preda zajedno sa zlatom ukrašenom kutijom, u kojoj su se nalazila sva zla ovoga svijeta. Iako ga je Prometej još ranije savjetovao da nipošto ne prima poklone od bogova, a on to čvrsto obećao, vidjevši prekrasnu Pandoru i zlatnu kutiju u njenim rukama, Epimetej nije mogao odoliti iskušenju. Primio je Zevsov dar, a sa njim i veliku nesreću – za sebe i za cijeli ljudski rod.

Kada je Pandora otvorila zlatnu posudu da znatiželjnom i nestrpljivom Epimeteju pokaže božanske darove, iz nje je izletjelo mnoštvo zala i nesreća, raznijevši se munjevitom brzinom po cijelom svijetu. Zavist, mržnja, bolesti, smrt i druge nevolje napadoše ljude, koji su do tada živjeli sretno. Na dnu posude ostala je zatvorena samo slijepa nada. Jedino ona nije mogla izaći jer je, na znak Zevsa, Pandora brzo zatvorila poklopac. Tako je jedino dobro, nada, ostalo zatvoreno i nedostupno ljudima. Strašnije kazne za ljudski rod Zevs nije mogao smisliti.

Pandora je kasnije, zbog svoje uloge u Zevsovoj nemilosrdnoj osveti ljudima, postala simbol nesreće uopšte, a izraz Pandorina kutija upotrebljava se danas kao slikovit naziv za „izvor svakog zla, izvor silnih i nepredvidivih nevolja i svađa” ili „dar koji uzrokuje nevolje i svađe, kobni dar”.

Literatura:

• Milan Šipka, Zašto se kaže, šesto izdanje, Novi Sad