Zašto se kaže: “Dan D”?

"Danas mi je dan D!" Toliko puta smo izgovorili tu rečenicu, a da li znamo njeno porijeklo?


Question mark

Izraz D-day (dan D) danas se upotrebljava kao oznaka za važan, značajan, presudan dan (datum), dan odluke ili dan kad se očekuje neki veliki preokret.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Saveznici (anglo-američke oružane snage, uz pomoć francuskog pokreta otpora) su planirali i izveli veliku desantnu operaciju u Normandiji (od 6. juna do 30. avgusta 1944), piše impulsportal.net.

To je bila najveća desantna operacija u historiji, a u njoj je sudjelovalo 39 savezničkih divizija, blizu 12000 aviona, 4500 tenkova, 5000 brodova i oko 4000 drugih pomorskih transportnih sredstava.

Pripreme za tako veliku i važnu vojnu operaciju vršene su u strogoj tajnosti, pa je dan početka invazije označen šifrom “D” (od engleskog day što znači dan), a svi ostali dani, prije i poslije njega, označavani su sa “D+” i “D−”.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim zračnim napadima i pomorskim bombardovanjem nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant na dan 6. juni ili na Dan D.

Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na evropskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je sa oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea.

Tako je u engleskom jeziku nastao izraz D-day (dan D) . Njime se u početku označavao samo datum savezničkog iskrcavanja u Francuskoj, a kasnije je taj izraz dobio opšte značenje i danas se upotrebljava kao oznaka za važan, značajan, presudan dan (datum), dan odluke ili dan kad se očekuje neki veliki preokret.