Zašto se kaže da mačke imaju devet života?

Zašto se kaže da mačke imaju 9 života i ima li tu istine?


Kada su u pitanju mačke, postoje brojna vjerovanja i mitovi o njihovom uticaju na život ljudi. Osim priča o crnim mačkama, tvrdi se i da mačke imaju devet života. Zašto se to kaže i ima li tu istine?

Poznato vjerovanje

Ukoliko krenete u posjetu mačkoljupcima u raznim krajevima svijeta, uočićit ćete da kod svih njih postoji legenda o višestrukim životima omiljenih nam kućnih “lavova”, piše Apetit.rs.

Međutim, ono što se razlikuje je broj života koje mačka navodno ima.

Negdje je taj broj devet kao što je to slučaj kod nas, a negdje je recimo sedam ili šest. Sve zavisi od lokalnih priča i običaja.

Ukoliko baš analiziramo odakle broj devet čitavoj ovoj priči, postoje dvije mogućnosti. Jedna je da legenda o devet mačjih života potiče iz Kine, gdje se ovaj broj smatra srećnim. Druga mogućnost je da je priča krenula iz Egipta, gdje su mačke veoma cijenjene i izjednačavaju se sa božanstvom. Naime, vrhovni egipatski bog Ra često je prikazivan u obliku mačke, a po legendi on je stvorio još osam vrhovni bogova iz svog tijela.

Nekoliko života

Sada kad znamo odakle ideja o broju devet, da vidimo odakle ideja o nekoliko mačijih života. Legenda je najvjerovatnije potekla od predanja da se mačka uvijek dočeka na noge, da je izdržljiva, da se brzo oporavlja, i da se svaki put “vrati” među žive.

Međutim, iako mačke jesu prilično spretne životinje, one su i dalje podložne povredama i gubljenju života kao i sve druge životinje. Zbog toga je važno voditi računa o njihovom zdravlju i blagostanju, kao što je slučaj i sa ostalim ljubimcima.