Zašto se kaže: Baciti rukavicu

Frazem baciti rukavicu znači izazvati nekoga na dvoboj, ali da li znate kako je nastao?


Frazem baciti rukavicu znači izazvati koga na dvoboj, stupiti u borbu, oštro se suprotstaviti u nekom sporu. Nasuprot tome stoji izraz prihvatiti (ili primiti, podići) bačenu rukavicu, sa značenjem: „pristati na dvoboj ili borbu, raspravu, spor”. Govori se još i odbaciti (ili vratiti) bačenu rukavicu, u smislu: „ne prihvatiti, odbiti izazov na dvoboj, borbu, spor i sl.”. Objašnjenje kako su nastali izrazi o kojima je ovde riječ je zanimljivo i vrijedi ga čuti, piše Milan Šipka u knjizi “Zašto se kaže”.

U srednjem vijeku, vitezovi, pa i drugi ugledni ljudi, međusobne razmirice (najčešće zbog povrede lične časti i ugleda) rješavali su obično duelima (dvobojima). Protivnici su pred svjedocima ukrštali mačeve, ili su sa određenog rastojanja pucali jedan u drugoga. Onaj koji ostane na megdanu bio je pobjednik. Pobijeđeni je rijetko kad ostajao u životu. Tako su u dvobojima, braneći svoju čast, izgubila život i dva najveća ruska pjesnika: Aleksandar Sergejevič Puškin i Mihail Jurjevič Ljermontov.

Dvoboji su organizovani po strogo utvrđenim pravilima, a najavljivani su na taj način što je uvrijeđeni bacao svome protivniku u lice – rukavicu. Ako bi je ovaj podigao, to je značilo da prihvata dvoboj, a ako ne, smatralo se da ne pristaje na obračun.

Odatle su se kasnije razvili ustaljeni izrazi baciti rukavicu, prihvatiti (ili primiti, podići) bačenu rukavicu, odbaciti (ili vratiti) bačenu rukavicu.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!