Zašto raniji odlazak djeteta u krevet koristi psihičkom zdravlju roditelja?

Rani odlazak u krevet važan je i za dječje, ali i roditeljsko zdravlje.


indrairawan / Pixabay

Studija se temelji na intervjuima rađenima s roditelja i djecom koja su sudjelovala u istraživanju. Ono je, pod nazivom “Odrastati u Australiji” započelo još 2004 godine, a provodilo se na više tisuća australskih obitelji koje su autori studije potom provjeravali svakih dvije godine, piše Dječja posla.

Prvo su praćeni roditelji djece starosti od 4 do 5 godina, a potom opet kada su ta djeca imala 6, odnosno 7 godina te konačno kada su navršila 8 i 9 godina.

Potvrđeno je ono što smo već spomenuli na početku teksta, a to je da djeca koja su odlazila ranije na spavanje imaju bolju kvalitetu života, a njihove majke su boljeg psihičkog zdravlja od onih čija su djeca odlazila kasnije na počinak. Rezultat istraživanja nije čak bio povezan s duljinom trajanja spavanja, već je ključan bio samo rani odlazak na počinak.

Valja spomenuti i činjenicu da Američka zaklada za sigurnost preporučuje 10 do 13 sati sna dnevno za predškolsku djecu te 9 do 11 sati sna za djecu školske dobi.

– Djeca inače puno bolje funkcioniranju kada je njihov odlazak na spavanje uvijek u sito vrijeme, no to često može biti problematično i čak neizvedivo za cijelu obitelj – komentirala je Swanson, pojašnjavajući da je uspavljivanje djece postao veliki problem modernog vremena. Naime, rasporedi su im često pretrpani aktivnostima, a razne elektronske spravice zamijenile su plišane životinje i priče koje bi slušali dok ne utonu u san.

Da bi vaše dijete zaspalo na vrijeme, Swanson predlaže ova četiri koraka:

  • pobrinite se da se dijete dovoljno kreće tijekom dana
  • sve ekrane isključite najkasnije u 19 sati
  • dajte im vremena da se odmore nakon večere
  • omogućite im da provedu određeno vrijeme s vama prije nego ih spremite u krevet

(Školski.ba)