Pravilan zagriz jamči zdravlje zubi

Položaj zubi u čeljusti uvjetovan je genetskim čimbenicima, silama koje nastaju prilikom žvakanja, odnosom gornje i donje čeljusti, jezika i obraza i čimbenicima koji djeluju tijekom rasta i razvoja.


collusor / Pixabay

Nažalost, velik broj djece ima problema s rastom zubi. To je katkad posljedica loše navike korištenja dude varalice i nakon što zubići izbiju, sisanja palca i usnica, griženja noktiju, grickanja unutrašnje strane obraza ili nepravilnog položaja pri spavanju, piše Roditelji.hr.

Neki zdravstveni problemi također utječu na položaj zubi, primjerice kronična upala krajnika zbog koje dijete teško diše. Disanje, gutanje i izgovaranje pojedinih glasova pritom je također otežano.

Nepravilan zagriz estetski kvari crte lica, no još je veći problem što nepravilan položaj zubi olakšava njihovo pomicanje u čeljusti te ih čini osjetljivijima na vanjske utjecaje. Zubi u neutralnom, to jest pravilnom položaju, trpe najmanje opterećenje prilikom zagriza. Kod nepravilno postavljenih zubi, uslijed neravnomjerno raspoređenih sila, može doći do njihova loma ili, u odrasloj dobi, do paradontoze (povlačenja zubnog mesa, pri čemu se ogoljuje vrat zuba).
Prije se smatralo da se aparatić stavlja tek kad djetetu izrastu trajni zubi, no došlo se do spoznaje da je višestruko korisnije kad se aparatić upotrebljava ranije, dakle već na mliječnim zubima.

Prehrana utječe na razvoj zubi

U današnje vrijeme djeci se nudi mekana i usitnjena hrana, pa se zubi i čeljust ne razvijaju dovoljno. Dolazi do zbijanja zubi, a neki čak ni ne izrastu, dok se oni koji su izbili češće kvare. Preoporučuje se djeci davati hranu koja nije previše usitnjena kako bi je dijete moglo žvakati. Tako će se razvijati mišići usne šupljine i samo zubalo.

Treba li vaše dijete pomoć fizioterapeuta?Kratka opuštajuća meditacija za vas i dijeteMogući uzroci poteškoća s učenjemPolazak u prvi razred: 5 zlatnih savjeta za roditelje

Poremećaji u rastu zubi vidljivi su već i kod prvih zubića

To, međutm, ne mora uvijek značiti da se neće ispraviti tijekom rasta susjednih zubi. Ne oslanjajte se na vlastitu procjenu, ako posumnjate u pravilan položaj djetetovih zubića, odvedite ga ortodontu na pregled.

Nepravilno pomicanje čeljusti i nepravilno raspoređeni zubići mogu otežati disanje i stvoriti probleme u izgovoru. Usto se može poremetiti i probava, jer dijete ne može zubima pravilno sažvakati hranu.

Uočite li da dijete škrguće zubima u snu (bruksizam), da diše na usta i da mu se zubi krivo preklapaju, obavezno se posavjetujte s ortodontom.

Idealna dob za aparatić

Idealna dob za nošenje aparatića kod većine djece je razdoblje kad se mliječni zubi izmjenjuju s trajnima.

Zubi se mogu ispravljati cijeloga života, no najbolje je za zdravlje zubi i čeljusti da se to učini već u djetinstvu, između dvije faze intenzivnog rasta. Kao što smo već spomenuli, takvo što je moguće i mnogo ranije ako ortodont procijeni da je to nužno za pravilan razvoj zubala.

(Školski.ba)