Zašto mališani traže čašu vode pred spavanje?

Koliko puta je vaše dijete zatražilo čašu vode pred spavanje? Pogledajte zašto to rade.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tako ste umorni, i vi i vaš mališa, i jedino što želite je završiti čitanje zadnje priče prije spavanja, pa da vaše dijete otplovi u slatke snove, a vi da se malo opustite uz omiljenu seriju ili film. I tako, dolazi posljednja rečenica u priči, poljubac za laku noć, izlazite iz sobe i zatvarate vrata. I taman mislite da je vrijeme da barem malo odahnete, kad začujete glasić iza vrata:

 – Mama, ja bih vode.

Sigurni ste da se vaše dijete i najelo i napilo prije odlaska na spavanje. Naravno, pitate se je li vaše dijete zaista žedno ili je riječ o manipulativnom ponašanju kojim želi da odgodi trenutak spavanja.

U studiji s miševima, koju su nedavno sproveli naučnici sa McGill Univerziteta u Kvebeku, otkriveno je da pijenje vode dva sata prije spavanja pomaže u sprječavanju dehidracije tokom dužeg spavanja. To je podstaklo naučnike da se zapitaju da li stanice u centru mozga koji kontroliše hidraciju komuniciraju sa dijelom mozga koji kontroliše ‘unutrašnji sat’ koji podstiče miševe na buđenje i spavanje.

Stimulišući njihov ‘unutrašnji sat’ električnim impulsima, naučnici su otkrili da postoji molekularni proces koji objašnjava žeđ, a uključuje neuropeptid koji reguliše cirkadijalni ritam tako što prije svega reaguje na svjetlo i mrak i aktivira neurone za žeđ.

 – Iako je ovo istraživanje sprovedeno na glodarima, objašnjava zašto često osjećamo žeđ i unosimo tečnosti poput vode ili mlijeka prije spavanja, izjavio je autor studije Čarls Burke, profesor neurologije sa Univerziteta u Kvebeku.

U redu, možda je vaše dijete ipak žedno prije spavanja, ali zašto onda popije samo jedan mali gutljaj umjesto pune čaše koju ste mu donijeli?

Dakle, ponekad vašem djetetu zaista treba voda jer je žedno, ali uglavnom mu je potrebna emocionalna utjeha i razumijevanje.

Čaša vode ili mlijeka prije spavanja djetetu znači još malo vremena provedenog s vama, što znači još koji ekstra zagrljaj ili poljubac, još koja topla riječ.

Vaše dijete želi biti sigurno da može da računa na vas bez obzira na to šta traži, bezuslovno.

Djeca žele da budu sigurna da nisu sama, prepuštena sebi, ako im zatreba nešto tokom noći. Ona moraju znati da, ako vas pozovu, vi ćete se odazvati i pobrinuti za njih.

Dakle, ako ste na rubu strpljenja jer vaše dijete baš svako veče traži dodatnu čašu vode, imajte na umu da sigurnost koju dobija kad mu odgovorite na potrebu, uveliko povećava njegov nivo samopoštovanja, samopouzdanja i produbljuje vaš međusobni odnos.

Ne opterećujte se zbog toga – ovo neće trajati vječno. Gutljaj vode s toplim zagrljajem ili slatkim poljupcem mala je cijena da vas dijete doživi kao pouzdane i odane po svaku cijenu. Stoga, budite mirni, strpljivi, puni ljubavi i sjetite se da će vam jednog dana nedostajati ova slatka predstava, prenosi Yumama.rs.