Zašto je muzika izuzetno važna djeci s teškoćama?

Muzika će djetetu s teškoćama pomoći na nekoliko različitih nivoa – od poboljšanja komunikacije do koordinacije.


Muzika je univerzalni način komunikacije, jezik koji svi razumijemo. Ponekad se uz nju opustimo, a ponekad nas neki taktovi odvedu na sretna mjesta uz sretne uspomene.

Kod djece određenih teškoća igra bitnu ulogu jer poboljšava njihove kognitivne sposobnosti, a nudi im se i kao medij kroz koji se mogu potpuno izraziti.

Ako već niste pokušali provoditi ovakvu vrstu terapije kod svog djeteta, vrijeme je da to promijenite. Nemate a što izgubiti, a možete dobiti puno toga, pišu djecjaposla.com.

Muzika pomaže u artikulaciji i vokalizaciji

Komunikacijske vještine vrlo su važne, kao i artikulirati riječi na način da ih ljudi mogu razumjeti. Mnoga djeca s teškoćama bore se s artikulacijom. Muzika im pomaže da nauče kako izraziti misli i riječi. Ako se pitate zašto djeca vole poslušati istu pjesmu 100 puta i nije im dosta, to vam je odgovor.

Tako po malo nauče razumjeti poruku pjesme i artikulirati njezine riječi.

Proširuje vokabular

Pjesme su idealna prilika za učenje novih riječi i obogaćivanje jezika. I pritom dijete još i nema dojam da uči jer se zabavlja, pleše, maše rukama…

Povećava bilateralnu koordinaciju

Da bi dijete sviralo neki instrument, potrebna je određena koordinacija. Kod nekih instrumenata potrebna je bilateralna koordinacija koja pomaže objema stranama mozga da međusobno bolje komuniciraju dok grade neurološke veze.

Poboljšava socijalnu interakciju

Muzika okuplja ljude i ruši barijere među njima. Izvrstan je način poticanja neverbalne komunikacije te stvara pozornicu za razvoj socijalnih interakcija i vještina!

Podiže samopouzdanje

Kada mogu plesati, pjevati, svirati, djeci počinje rasti samopouzdanje. Tako lakše započinju i komunikaciju s drugim ljudima.

Muzika umanjuje stres

Poznati su umirujući učinci muzike na djetetov mozak. Navodno smanjuje nivo stresa i djeca (ali i odrasli) se uz nju lakše, brže i više opuste.

Muzika poboljšava san

Prema istraživanjima, odgovarajuća muzika također blagotvorno utječe na san. Ako imate dijete koje teško zaspi, pustite mu bijelu buku ili neku umirujuću muziku. Uvijek dajte prednost takvoj metodi nad tabletama za smirenje i sličnim metodama.