Mamina kuhinja: Četiri recepta za brzi ručak

Ručak koji može da bude pripremljen za 15 minuta rješenje je za sve koji su ograničeni vremenom, a ne žele da jedu hranu iz objekata brze prehrane.


četiri-brza-recepta
četiri-brza-recepta

Za one koji paze na ishranu, veoma je važno da jedu kuhana jela. Međutim, način života nas sve više usmjerava ka brzoj hrani. Pite, jela “sa kioska”, pekarski proizvodi postali su sastavni dio svakodnevne ishrane.

Da biste izbjegli lošu ishranu savjetujemo vam da pribjegavate pripremi jela koja se vrlo brzo spremaju. Tako ćete za 15 minuta spremiti odličan ručak koji će obožavati svi ukućani.

Donosimo vam 4 recepta za ultra brzi ručak.

Špagete u paradajz sosu

Potrebno: Pakovanje tjestenine po izboru, glavica crnog luka, čehna bijelog luka, 1 šargarepa, 500 ml paradajz sosa, 200 gljiva, so, biber, origano i 100 sira, piše stil.rs.

Priprema: Na malo ulja prodinstajte bijeli i crni luk i izrendanu mrkvu. Kada mrkva omekša, a luk poprimi zlatnu nijansu dodajte gljive, a nakon par minuta i paradajz sos. Pustite sve da krčka oko desetak minuta. Dodajte začine, a zatim prelijte preko tjestenine koju ste za ovo isto vrijeme kuhali na drugoj ringli.

Prije serviranja dodajte i sir i uživajte u zdravom obroku.

Zapečeno povrće

Potrebno: Dva paradajza, dva patlidžana, dvije paprike, 1 glavica crnog luka, 2 veća krompira, 2 jaja, malo mlijeka, 1 kisela pavlaka.

Priprema: Isjecite paradajz i patlidžan na kolutove, papriku na kriške, a crni luk na kolutove. Poredajte povrće u okruglu tepsiju ili u vatrostalnu tepsiju i prelijte sa malo ulja pa dodajte so i biber. Zapecite u rerni 15 minuta na 250 stepeni. Za to vrijeme umutite 200 ml kisele pavlake, jaja i mlijeko pa tu smjesu prelijte preko povrća i zapecite još malo.

Domaći bućkuriš

Potrebno: 500 g pilećeg filea, 1 glavica crnog luka, 2 čehna bijelog luka, 2 zelene paprike, 2 paradajza, so, biber, peršun.

Priprema: Crni i bijeli luk prodinstajte na ulju zatim dodajte piletinu. Nakon desetak minuta dodajte na kocke isječenu papriku i paradajz, kao i začine. Nako 15 minuta vaše jelo je gotovo.

Ovaj domaći bućkuriš odlično “ide” uz integralni hljeb.

Brza salata obrok

Potrebno je: Konzerva tunjevine, 1 glavica crnog luka, 100 grama graha iz konzerve, 50 grama kukuruza šećerca, sok od 1 limuna, 3 kisela krastavca, 2 rotkvice, kockice hljeba, so i biber.

Priprema: U tepsiji izmješajte tunjevinu, isjeckan luk, grah iz konzerve kao i kukuruz. Krastavčiće, rotkvicu i hljeb dodajte, začinite pa dodajte i sok od jednog limuna. Sve lijepo izmješajte i uživajte u izuzetno zdravom, ali i kaloričnom obroku.