Zašto je muzička igračka za krevetac važna za bebu?

Muzička igračka za krevetac savršena je za bebinu aktivnost i razvoj u prvim danima njenog života.


Iako bebe do tri mjeseca ne mogu držati stvari u rukama, one mogu imati odgovarajuće igračke koje će potaknuti njihov psihološki i motorički razvoj. Takva je i muzička igračka za krevetac…

Zašto je igračka za krevetac dobra za bebu?

Muzička igračka za krevetac, vrteška ili vrtuljak, kako je ko zove, savršena je za bebinu aktivnost i razvoj u prvim danima njenog života.

Bebe u prva tri mjeseca nisu sposobne za samostalnu igru igračkama. Najzanimljiviji su im glasovi i lica najbližih. Bebe u ovom periodu takođe interesuju intenzivne boje, kao i crna i bijela, te predmeti u pokretu, piše Mamaklik.com.

Poznato je da bebe vide više mobilnih nego stacionarnih objekata. Ova aktivnost omogućuje im da postupno uspostave kontrolu nad glavom i očima i razvijaju praćenje objekta očima.

Muzička igračka koja se stavlja na krevetić bebe u prvim mjesecima biće iz tog razloga predmet velikog interesovanja, što zbog kretanja, što zbog boja.

Kao što je rečeno, bebe vole jarke boje, a vrtuljci su obično u osnovnim bojama kao što su crvena, žuta, zelena i plava. Stimulativne nijanse aktiviraće bebu koja će nastojati da ih prati pogledom, a vremenom i da poseže za njima, vježbajući motoriku.

Sluh bebe se razvija individualno, ali poznato je da bebe mogu čuti čak i u materici i mogu zapamtiti muziku koju ste slušale u trudnoći.

Nježni i “glatki” tonovi muzičkih igračaka za krevetac imaju spor ritam koji se penje i spušta, što djeluje umirujuće na bebe.

Ova igračka smiriće dijete i omogućiti mu da polako utone u san. Da bi beba zapamtila neke zvukove i aktivnosti, potrebno je redovito ponavljanje.

Igračka za krevetac – kako je napraviti?

Ako iz nekog razloga nemate ili ne želite kupovati gotovu igračku, možete je same napraviti.

Jednostavno vežite male šarene igračke na kišobran, polako ga otvorite i pretvori u krug iznad krevetića bebe. U isto vrijeme pustite muziku ili pjevajte dok vaša beba uživa.

Na Youtube-u možete naći pregršt zanimljivih DIY uputstava kako se pravi muzička igračka za krevetac. Pogledajte:

Šareni baloni i trake preko kreveta su također dobra zabava za bebu. Naravno, pazite na bezbjednost djeteta i igračkice držite van dohvata njenih rukica.