Zašto je jezero ružičasto?

Najnovija istraživanja konačno otkrivaju uzrok neobične svjetloružičaste boje jezera Hillier, na najvećem otoku u zapadnoj Australiji, a koje već godinama privlači istraživače i turiste.


TeroVesalainen / Pixabay

Otkriveno je da je boja jezera uzrokovana algama koje vole sol, a znanstvenici su potvrdili prisutnost tih i mnogih drugih mikroba ekstremofila, koji doprinose neobičnoj boji jezera, prenosi pjesmicezadjecu.com.

Hank Green opisao je ekstremofile kao neke od najčudnijih članova ekosistema na Zemlji, s adaptacijom koja im omogućuje život u uvjetima u kojima mogu opstati samo rijetki organizmi. Ovi mikroorganizmi mogu napredovati i u jezerima visokog saliniteta poput jezera Hillier. Znanstvenici su skupljali sedimente i vodu iz cijelog jezera kako bi otkrili koje alge, arheje i bakterije žive u jezeru.

Među mnogim mikrobima koji su skupljeni iz uzoraka jezera Hillier, pronađena je i dunaliella salina, alga koja se smatra glavnim “krivcem” za ružičastu boju jezera. Ova alga bi mogla biti odgovorna i za boju drugog ružičastog jezera – Retba u Senegalu. Dunaliella salina proizvodi pigmentna sjedinjenja koja se zovu karotenoidi, a koja potpomažu apsorbiranje sunčeve svjetlosti, te daju algi ružičastu boju. Uz dunaliellu salinu, naučnici su otkrili da ružičastoj boji pridonose i ružičasti mikrobi, zajedno s nekoliko vrsta arheja i tipom bakterije salinibacter ruber.

(Školski.ba)