Priroda je najbolje igralište: više fizičke aktivnosti – manje izliva bijesa

Da nam budu zdravi opuštena igra s drugarima i sloboda kretanja zapravo su sve što djeci treba.


Free-Photos / Pixabay

Nažalost, danas djeca većinu vremena provode sjedeći. Gledanje televizije i igranje igrica postale su njihove omiljene aktivnosti, koje su ih prikovale za stolicu i zatvorile u četiri zida, prenosi detinjarije.com.

Upravo zbog manjka kretanja sve više raste broj gojazne djece, pa je u porastu dijabetes tipa 2, koji se nekada javljao nakon četrdesete godine života. Zbog toga stručnjaci preporučuju da djeca mlađa od dvije godine uopšte ne bi trebalo da gledaju TV, a starijoj djeci gledanje televizije treba ograničiti na 30 do 45 minuta dnevno. Takođe bi bilo dobro da se uvede dan bez ekrana.

Igre koje djeca vole

Naravno, nekada je tako nešto naprosto nemoguće, pogotovo kada nastupi ružno vrijeme. Ali, uz zabavne aktivnosti i tada je moguće ograničiti gledanje na razumnu količinu. Ovo su neke od igara koje djeca vole i mogu se njih igrati satima: žmire, sakrivanje predmeta, igranje košarke pomoću kantice i loptica od papira, igranje balonima, kampovanje ili piknik s omiljenim igračkama, crtanje ili igranje plastelinom… Rezultat će biti opšte veselje i smijeh, a vrijeme će proletiti.

Pustite ih da trče po parku ili livadi

Za vrijeme lijepih dana ne morate razvoziti djecu na sve moguće aktivnosti. Imate mnoštvo besplatnih mogućnosti nadohvat ruke. Dovoljno je da djetetu omogućite trčanje po parku. Ono jača srce i poboljšava sposobnost tjela da svojim ćelijama dostavi potreban kiseonik. Da bi mališan bio jači i zdraviji, dovoljno je da se penje po svim mogućim spravama koje nađe na igralištu ili po drveću, naravno, uz budno oko roditelja.

Na taj način se jačaju mišići i povećava njihov tonus. Svi znamo da je uz vježbanje vrlo bitno i istezanje. Dijete upravo to radi svaki put kada pokušava da dohvati igračku ili vježba špagu. Opuštena igra s drugarima i sloboda kretanja u prirodi zapravo je sve što djeci treba.

Neka se dobro iskaču

Dakle, ako želite da vaša djeca budu zdravija, spretnija, da se bolje koncentrišu ili uče, odvedite ih napolje da se iskaču do mile volje. A kao bonus – bolje će spavati, više sarađivati i imati manje ispada bijesa.

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!