Zašto djeca počnu ubrzano treptati što odmah osudimo kao tik?

Evo nekih od razloga zašto je vaše dijete nenadano počelo učestalo treptati.


Foto: Envato
Foto: Envato

Puno je stvari koje djeca rade, a roditelji ne razumiju. Postoje faze u kojima ubrzano rastu i razvijaju se, što sa sobom donosi mnoga ponašanja koja roditeljima nisu uvijek jasna.

Kopanje nosa, tantrumi, plakanje jer je šoljica siva, a ne zelena – sva su ta ponašanja svima dobro znana i prihvaćena kao uobičajena.

No, ponekad se pojave i neka druga ponašanja koja roditeljima djeluju zabrinjavajuće, toliko da se upitaju: “Je li sve u redu s mojim djetetom?”

Jedna od tih stvari je treptanje. Treptanje kod drugih ljudi niti ne primjećujemo, dok ono ne postane nešto “van normale”, odnosno preučestalo.

Mnoga djeca znaju razviti upravo takvu vrstu treptanja, od previše, to takoreći, prejakog treptanja, kada trepnu prejako stišćući kapke tako da to traje sekundu duže nego bi trebalo.

Možda ćete se prvo zapitati je li sve u redu s vidom vašeg djeteta, a onda i ima li nekih drugih zdravstvenih ili čak emotivnih problema, pišu Djecjaposla.com.

Evo nekih od razloga zašto je vaše dijete nenadano počelo učestalo treptati.

Jednostavna rješenja

Nekad je rješenje doista najjednostavnije – vašem djetetu je nešto u oku. Zaglavilo se i začahurilo i jednostavno ga smeta. Treptanjem to pokušava izbaciti iz oka, možda čak i danima.

Ovakav problem se gotovo uvijek riješi sam od sebe, osim ako oko postane crveno i natečeno, tada potražite pomoć liječnika.

Psihičko zdravlje

Nevjerovatno je koliko se emotivni stres, anksioznost ili strah mogu očitavati na na našem tijelu. Stručnjaci kažu, treptanje može biti uzrokovano brigama, napetošću ili zabrinutošću kod djece.

Ako znate da je ono doživjelo neku veliku promjenu, a javilo se treptanje, porazgovarajte s njim te ga potaknite da izjasni svoje osjećaje.

Malo po malo možete se riješiti treptanja, a dijete preusmjeriti zabavnim aktivnostima koje će ga rasteretiti.

Dječiji tikovi

Djeca razvijaju tikove, a upravo treptanje je jedan od najčešćih. Tikovi su nekontrolisani ponavljajući pokreti te pogađaju oko 20 posto male djece. Pogoršavaju se kada su djeca premorena ili pod stresom.

Dječiji tikovi često nestanu sami od sebe, važno je ne rugati se djetetu i ne raspravljati o njima na sav glas. Ako postanete zabrinuti jer tik ne prolazi, uvijek se možete posavjetovati s pedijatrom.