Zašto bebe diraju ono što im je zabranjeno?

Praćenje u stopu tokom cijelog dana vas potpuno iscrpljuje? Evo nekoliko savjeta.


Imate bebu koja je tek prohodala i bukvalno padate s nogu pokušavajući joj zabraniti da dotakne i igra se sa stvarima koje su joj strogo zabranjene, poput električnih kablova, hrane i stvari za psa i ko zna šta još.

Praćenje u stopu tokom cijelog dana vas potpuno iscrpljuje i nerijetko se pitate – “pa, u čemu ja to griješim?”

Dobro došli u svijet majčinstva, čudesni svijet u kojem vam vaša beba ispunjava srce ljubavlju, ali zato pravi haos od vašeg do jučer urednog doma u kojem je sve uvijek bilo na svom mjestu. Sve do dolaska tog malog, slatkog stvorenja!

Odjednom je sve u neredu, ugrabit će prvu priliku, otići do kupatila i u trenu uništiti cijelu rolu toalet papira, posegnuti za deterdžentom, šamponom, jednostavno za svim što se tom malom biću nađe nadohvat ruke. Izluđuje vas pogled na fleke na tepihu, kauču…

I možda se baš u ovakvom razmišljanju sjetite i majčinih riječi i savjeta:

 – Tvoj je zadatak da svoju bebu u tom periodu, koji, mora se priznati nije nimalo lagan, sačuvaš od nje same. Sve će to proći.

I to je jedna velika istina. Jer, sve je to sasvim prirodno, prirodno je da beba trči za stvarima koje ne bi smjela dirati sve dok ne sazna šta je za nju dobro a šta nije, šta je opasno, a šta nije. To sve bebe rade.

Ono što vi možete učiniti i što je svakako najbolje, prije svega, za vašu bebu, ali i za vas jeste da preduzmete sve mjere predostrožnosti. Pri tome morate prihvatiti nepobitnu činjenicu i istinu da je vaša uloga i zadaća u tom periodu života vaše bebe da je sačuvate od nje same, prenosi Avaz.

Naravno, sve je to iscrpljujuće, zato svakodnevno napravite predah – stavite bebu u njenu ogradicu za igranje sa najdražim igračkama. Tu je sigurna, a vi tako imate priliku za predah. Ne mora to biti dugo, dovoljno je i samo desetak minuta dnevno.