Vremeplov: Sjećate li se dječije serije ‘Otvori prozor’? [VIDEO]

Devedesete godine obilježile su djetinjstva mnogih od nas. U vremenu kada se raspadala jedna država i kada mnogo šta nije bilo dobro, imali smo odlične dječije emisije.


U emisiji Otvori prozor na Televiziji Sarajevo imali smo priliku slušati basne, učiti slova i zabaviti se, a sve to uz interpretaciju domaćih glumaca. Seriju je napisao i režirao Timothy Byford, a počela se prikazivati 1990. godine. U svakoj od 30 epizoda predstavljeno je po jedno slovo abecede i azbuke, kao i niz veselih sadržaja sa poznatim glumcima, pjevačima, plesačima, lutkama, životinjama i biljkama, piše portal Radio Sarajevo.

Timothy John Byford, režiser i scenarista, autor nekih od najboljih serija za djecu, od 1971. godine je živio u Srbiji. Byford je prije 40 godina došao je iz Velike Britanije u nekadašnju Jugoslaviju na svega nedjelju dana. Ostao je u Beogradu do posljednjeg dana i režirao dječije emisije uz koje su generacije odrastale, a koje još imaju status neprevaziđenih programa za najmlađe.

Timothy John Byford

Kao reditelj dječjih emisija počeo je na BBC-u, dok je za Televiziju Beograd režirao Neven, Babino Unuče i Poletarac, a tokom svog boravka u Sarajevo 1984. godine režirao je i seriju za djecu Notna Svaštara.

U Sarajevo se vratio i 1988. godine kada je režirao ekološku seriju za djecu Tragom Tice Dodo, a brojne današnje generacije ga pamte po dječjoj seriji Otvori prozor koju je režirao 1990. godine.

Prije nekoliko godina obolio je od karcinoma. Bitku za život izgubio je u 72. godini i preminuo je petog maja 2014. godine.

Naslovna numera:

“Otvori prozor protiv tame
otvori neka uđu otkrića
sve što su ljudi stvorili za me
i za ostala vesela bića
Otvori prozor kao oči
otvori krila željna leta
sve što se vidi da svjedoči
kako smo i mi dio svijeta
Otvori, otvori
pa se razgovori….
Otvori, otvori
pa se razgovori….

Bolan, otvori!”

(Radiosarajevo.ba)