Vlada KS donijela nove Pedagoške standarde i normative za osnovno i srednje obrazovanje

Vlada Kantona Sarajevo donijela je nove Pedagoške standarde i normative za osnovni odgoj i obrazovanje i za srednje obrazovanje koji će se primjenjivati od nove školske godine 2024. - 2025.


Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović
Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović

Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović izjavila je da su svim partnerima pravovremeno ponudili aktivno učešće u kreiranju Standarda, na način da dostave vlastite primjedbe i sugestije koje se tiču kreiranja Pedagoških standarda i normativa u osnovnoj i srednjoj školi.

– Sa zadovoljstvom ističem da su pravo iskoristili sve zainteresirane strane kroz dostavljanje prijedloga i sugestija prije izrade ovog dokumenta, ali i kroz učešće u javnim konsultacijama. U narednom periodu će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS organizovat stručno usavršavanje za direktore i pomoćnike direktora kako bi se što bolje pripremili za organizaciju nove školske godine, istakla je Hota-Muminović.

Taj dokument definiše standarde i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu i srednju školu. Težište je u podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada, te na naglašavanju fokusa na dobrobit učenika.

Standardima je revidirana, inovirana i proširena lista opreme, nastavnih sredstava i učila za svaku učionicu/kabinet, a posvećena je i dodatna pažnja sigurnosti u prostoru, broju toaleta/mokrih čvorova/, čistoći zraka, te energetskoj efikasnost/upotrebi provjerenih materijala.

Također, definisana je maksimalna težina školske torbe prema uzrastu učenika u cilju zaštite zdravlja učenika i njihovg pravilnog razvoja, a u potpunosti je razrađeno poglavlje koje se odnosi na vannastavne i posebne programe u funkciji cjelokupnog razvoja učenika i njihovih vještina, sposobnosti i dobrobiti.

Nadalje, smanjen je broj učenika po odjeljenju u cilju što kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog rada kao i minimalan broj učenika u kombinovanim odjeljenjima; u svakoj školi će biti angažovan po jedan psiholog, te socijalni radnik na pola norme.

– Smatram da se možemo složiti da su ove promjene neophodne za dobrobit cjelokupne obrazovne zajednice. Svjesni smo i činjenice da će ovi Standardi i normativi tokom primjene pokazati i određene nedostatke, na kojima se svakako u budućnosti može i treba raditi, ali već sada sam sigurna da nose niz prednosti, te će se njihovom primjenom omogućiti kvalitetniji, efikasniji, ekonomičniji i savremeniji odgojno-obrazovni sistem koji učenika zadržava u fokusu svih naših napora koje ulažemo kao obrazovna vlast, kao profesionalci u sistemu i kao roditelji, poručili su iz Ministarstva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.