Prilika za mlade da nauče kako izgraditi karijeru: Konferencija “Lideri budućnosti” u Brčkom 29. marta

U partnerstvu Vlade Brčko distrikta i Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini, 29. marta, u Domu kulture Brčko, bit će održana jednodnevna konferencija - "Leaders of Tomorrow - Lideri budućnosti".


Svečanost počinje u 13 sati, a konferencija, na koju se do 25. marta mogu prijaviti srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci iz Brčko distrikta i okolnih zajednica, ima za cilj da im pomogne da se upoznaju sa putevima i mogućnostima u IT, STEM i drugim sektorima, kao i da ih inspiriše uspješnim pričama iz njihovog područja interesovanja.

– Ponosni smo biti domaćini ove konferencije koja će mladim ljudima pružiti priliku za razvoj karijere u različitim oblastima. Entuzijazam i angažman mladih su ključni za oblikovanje bolje budućnosti i mi ćemo ih nastaviti podržavati u njihovim naporima da ostvare svoje ciljeve, poručili su iz Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji će govoriti: Miralem Salihović – voditelj rješenja i tehnologije u Appleu, SAD, Ida Fazlić – doktorski kandidat – nauka o baštini u Evropskom postrojenju za sinhrotronsko zračenje i Rijksmuseumu, Holandija, Arman Korajac – istraživač u oblasti teorijske fizike čestica, doktorant na Univerzitetu u Ljubljani i Ena Žunić-Ćejvanović – inženjerka nauke o podacima i mašinskog učenja.

– Govorit će uspješni pojedinci o najnovijim trendovima u svijetu tehnologije, nauke, inženjeringa, poslovanja, razvoja proizvoda i usluga. Mladi će čuti nevjerovatne priče govornika koji su promijenili i svoje živote i svoje zajednice kroz značaj volonterskog angažmana, kroz lokalne inicijative, i neformalnog obrazovanja općenito, istakli su iz Fondacije budućnosti u BiH.

Cilj im je da “konferencijom promoviraju mogućnosti za karijeru u nauci, inženjerstvu, prirodnim i tehničkim naukama, kreativnoj industriji i drugim poljima”.

– Želimo naglasiti važnost volonterskog angažmana kao alata za samousavršavanje i razvoj zajednice, ali i pružiti mladima savjetovanje o karijeri i pomoći im da se bolje pripreme za razgovore za posao i tržište rada općenito Motivisat ćemo ih kroz predstavljanje uspješne karijerne priče profesionalaca iz Brčkog koji su postigli nevjerovatne stvari širom svijeta, naglasili su.

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini jedinstveni je inkubator i akcelerator talenata sa ciljem transformacije Bosne i Hercegovine u prosperitetnu naciju kroz niz aktivnosti koje mogu odgovoriti izazovima 21. stoljeća.

U sklopu ovih aktivnosti, svake godine u Bosni i Hercegovini organizuje skoro 100 događaja, a uz to su i ponosni partneri i sponzori desetina događaja, od tehničkih radionica, seminara, simpozijuma, kongresa, itd.