Velika studija: Nema jasnih i pouzdanih dokaza da su maske u školama učinkovite

"Zahtijevanje da učenici nose maske nema statistički značajnu korist."


Foto: Envato
Foto: Envato

Krajem maja 2021. godine Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je značajnu, ali uglavnom zanemarenu, opsežnu studiju o prijenosu COVID-19 virusa u američkim školama.

Nekoliko vodećih medija prenijelo je ovu vijest ponavljajući sažetak studije koja kaže da je nošenje maski kod tada nevakcinisanih učitelja i poboljšanje ventilacije povezano s manjom učestalošću virusa u školama.

To su zdravorazumske mjere, a činjenica da djeluju svakako je ohrabrujuća, ali ne i iznenađujuća. Druga otkrića ove studije, podjednako važna, međutim, nisu pronašla mjesta u sažetku i uglavnom nisu bila dostupna javnosti. Ona bacaju sumnju na učinak mnogih mjera suzbijanja zaraze u američkim školama, prenosi Index.hr.

“Zahtijevanje da učenici nose maske nema statistički značajnu korist”

Utvrđeno je da distanca, hibridni modeli, zasloni i druge barijere u učionicama, HEPA filteri i što je najvažnije, zahtijevanje da učenici nose maske, nemaju statistički značajnu korist. Drugim riječima, za ove se mjere ne može reći da su učinkovite.

U znanosti i javnozdravstvenim politikama izvan SAD-a implikacije ovih konkretnih spoznaja nisu baš kontroverzne. Mnoge zemlje, Velika Britanija, Irska, cijela Skandinavija, Francuska, Nizozemska, Švicarska i Italija, izuzele su djecu s različitim dobnim granicama od nošenja maski u učionicama. Očigledno je da nema dokaza o većim epidemijama u školama u tim zemljama u odnosu na škole u SAD-u, gdje je velika većina djece nosila maske cijele akademske godine i nastavit će to činiti u doglednoj budućnosti.

Ove zemlje, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), čije se smjernice za maskiranje djece bitno razlikuju od preporuka američkog CDC-a, izričito su priznale da odluka o maskama kod učenika nosi sa sobom potencijalne akademske i društvene štete za djecu te im možda neće biti od koristi.

Do danas ih ni zarazni delta soj nije nagnao da promijene ovaj stav. Mnogi stručnjaci s kojima je autor teksta razgovarao rekli su da iako delta soj predstavlja novi zabrinjavajući faktor u pandemiji, vjerovatno ne bi trebao promijeniti naše razmišljanje o obaveznom nošenju maski u školama.

U SAD-u preporuke da svi stariji od dvije godine koji nisu cijepljeni trebaju maske u zatvorenom
U SAD-u je drukčije. 9. jula, nešto više od mjesec dana nakon objavljivanja studije, CDC je objavio ažurirane smjernice za škole, uključujući preporuku da sve osobe starije od dvije godine koje nisu potpuno cijepljene trebaju nositi maske u zatvorenom prostoru. Deset dana kasnije Američka pedijatrijska akademija (AAP) učinila je korak dalje i rekla da bi svi u školama stariji od dvije godine trebali nositi maske, bez obzira na status cijepljenja. CDC je kasnije prilagodio svoje smjernice stajalištu AAP-a.

Izuzetna politička konotacija maski u školama otežava vođenje koherentnog razgovora o znanosti. Generalno, veći dio demokratske Amerike snažno se zalaže za maske u školama, dok se veći dio republikanske Amerike protivi maskama. U Floridi, Tennesseeju i nekim drugim američkim saveznim državama sastanci lokalnih školskih odbora na pragu su nasilja dok se roditelji i dužnosnici bore oko tog pitanja.

No, budući da su se deseci miliona američke djece ove jeseni vratili u školu, njihovi roditelji i politički čelnici duguju im jasnu, znanstveno utemeljenu raspravu o tome koje mjere protiv COVID-19 virusa zapravo djeluju i koje bi mogle dodatno opteretiti ionako ugrožene mlade ljude bez značajnog ili dokazivog usporavanja širenja virusa.

U tom kontekstu, najbolje prakse korištenja maski u školama, posebno u osnovnim školama, mnogo su manje očite nego što biste očekivali.