Roditelji, evo kako zaustaviti izbirljivost oko hrane kod djece

Izbirljivost se može preduhitriti – no jeste li dovoljno snažni za to?


Foto: Envato
Foto: Envato

Svaka mama koja kod kuće ima malog izbirljivca, koji sve odguruje rukom i kojem smeta svašta, od boje do teksture, zna koliko je to iscrpljujuće.

Sigurno ste barem ponekad pomislili,

 – Zašto zaboga, jednostavno ne pojedeš nešto kao ostala djeca?!

Vrijeme obroka zato može biti veliki stres. Pitate se, jede li moje dijete dovoljno? Unosi li u organizam sve što je potrebno? Trebam li mu zbog manjka apetita dati neke vitamine? I sva ta pitanja su opravdana. No, ako vas barem malo može utješiti, u ovoj bitki niste sami, pišu Djecjaposla.com.

Vodi je puno mama širom svijeta, svaki dan, a možda i tokom svakog obroka. No, stručnjaci navodno imaju metodu kojom se može spriječiti izbirljivost prije nego li ona uopće nastane.

Ključ je u tome da krenete dovoljno rano i da preduhitrite izbirljivost. Zvuči dobro, zar ne?

Kao prvo, treba znati da nisu sva djeca koja ne pojedu puno izbirljiva, ali često im se prišije ta etiketa. Naime, mnoga mala djeca u dobi od dvije do pet godina sporije rastu i apetit im jednostavno nije velik kao kad su bili dojenčad.

Djeca u toj dobi sklona su uzeti samo zalogaj – dva iz obroka, a onda to kasnije nadoknaditi idućim obrokom i to ponašanje je uobičajeno.

Kada je pak o probirljivosti riječ, stručnjaci savjetuju da se prije te pojave naoružate ležernim i opuštenim stavom prema obrocima. Poslužite djeci manje porcije zdrave hrane, no neka obroci budu kratki ne razvlače se u vječnost samo kako bi dijete pojelo pet kašika umjesto četiri.

Također, nije pametno tjerati dijete da “počisti tanjir” jer ono ima vlastitu samoregulaciju što se prehrane tiče i tako ju uči kontrolisati.

Nadalje, stručnjaci savjetuju, kada poslužite djetetu njegovu malu, zdravu porciju, skoncentrišite se na vlastiti obrok. Ne obraćajte previše pažnju na ono što dijete jede ili ne jede. Jer, vjerovali ili ne, što vi više pažnje obraćate, dijete će manje jesti.

Dakle, zaključak je da se trebate opustiti i dopustiti djetetu da preuzme kontrolu nad svojom prehranom. Samo je ključno pitanje, možete li to napraviti?