Većina roditelja ovako hvali dijete, a to je zapravo pogrešno: Jedna riječ je ključna

Pokušajte da se suzdržite od poriva da pohvalite dijete kada uradi nešto fantastično jer mu tako zapravo odmažete.


Foto: Envato
Foto: Envato

Pokušajte da se suzdržite od poriva da pohvalite dijete kada uradi nešto fantastično jer mu tako zapravo odmažete. Ne, to ne znači da nikada ne treba da pohvalite vaše dijete za bilo šta što uradi. Naprotiv, naravno da treba, samo umjesto da hvalite njega, hvalite trud koji je uložilo ili način na koji je nešto uradilo.

Kada uradi nešto za pohvalu, recite: „Sigurno si se baš potrudio, svaka čast“.

Naravno, nakon toga možete da dodate kako je kreativno i pametno, ali akcenat treba da ostane na trudu koji je dijete unijelo u rad.

Na taj način vi zapravo hvalite nešto što dijete može da kontroliše i na šta može da utječe – količinu uloženog napora, pažnje i volje. Tako ćete ga samo motivirati da se još više trudi u budućnosti i stvorit ćete zdravu naviku za njegov daljnji napredak u životu.

Ma koliko željeli da svom djetetu dajete nježne pohvale i koliko god bilo jako iskušenje da to radite, nemojte da hvalite dječije sposobnosti, već mu suptilno skrenite pažnju na njih, a komplimente usmjerite ka trudu koje je dijete uložilo da nešto postigne i stvarima na kojima će poželjeti još više da radi.